Felorganiserad utan sjuklön går till domstol

ARBETSDOMSTOLEN2019-06-10

ST stämmer ett privat städbolag i Arbetsdomstolen eftersom en anställd ST-medlem inte fått sjuklön för fyra dagars frånvaro. Arbetsgivaren har kollektivavtal med ett annat fackförbund, men det är ingen anledning till att inte driva målet, menar förbundets jurist Veera Littmarck.

En lokalvårdare mådde dåligt och gick hem från sitt jobb på ett privatägt städföretag. Dagen efter sjukanmälde sig hen och stannade hemma i ytterligare fyra dagar. Efter att ha kommit tillbaka fick städaren besked om att det inte kommer att betalas ut någon sjuklön alls för perioden.

Efter att ha kopplats in för att förhandla fram en lösning väljer nu ST att stämma städföretaget i Arbetsdomstolen. Medlemmen är felorganiserad och lyder under kollektivavtal tecknat mellan arbetsgivaren och Fastighetsanställdas förbund.

Enligt anmälan tvistar fack och arbetsgivare om sjuklön för fyra dagar till ett sammanlagt värde av 3 249 kronor. Tvister av den storleksordningen brukar oftast lösas innan det går till domstol, enligt STs förbundsjurist Veera Littmarck.

– Men nu har vi inte lyckats komma överens med arbetsgivaren i förhandling, och jag känner inte till något fackförbund som har en beloppsgräns för att driva tvister, säger hon till Publikt.

Om lokalvårdaren hade varit medlem i det fackförbund som innehar kollektivavtalet hade det utöver den uteblivna sjuklönen kunnat bli tal om att kräva skadestånd.

– Det kan vi inte nu eftersom ST inte är part i målet. Generellt sett lönar det sig alltid att vara med i det fackförbund som bär kollektivavtalet, säger Veera Littmarck.

Arbetsgivaren har enligt det rådande kollektivavtalet rätt att kräva ett sjukintyg från första sjukdomsdagen. Men det spelar ingen roll i det här fallet eftersom lokalvårdaren inte har informerats i förväg om att hen var tvungen att presentera ett sådant intyg, menar Veera Littmarck.

– Även om den möjligheten finns så är det ingenting som man ska använda sig av i bestraffningssyfte eller slänga ur sig vid ett gräl, säger hon.

Städbolaget hävdar enligt anmälan att de muntligen har bett städaren om ett sjukintyg men inte fått något, och därför utgår ingen sjuklön.

När fallet tas upp i Arbetsdomstolen är inte klart än.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA