Festfixare känner av ökad återhållsamhet

FÖRDJUPNING: FESTANDET I STATEN2012-09-24

Privat sektor lägger mer pengar på personalfester och kickoffer än den offentliga sektorn. Det hävdar tre professionella festfixare och eventarrangörer som ser skandalerna som avarter.

Johan Berglund på Swedish Event ordnar fester åt arbetsgivare i Stockholm och Göteborg. Han har noterat att myndigheter alltid har en tajtare budget än privata företag. Siffrorna som nämndes i samband med Säpos fest kändes helt orealistiska, tycker han.

– En sådan budget som 5 000 kronor per person ser man ingenstans.

I stället brukar ett kuvert kosta mellan 800 och 1 300 kronor. Kundföretagen ordnar två eller tre fester och andra aktiviteter per år. Inom offentlig sektor är det en till två gånger per år, enligt Johan Berglund.

Henrik Hellström på Selected Events har samma bild av en »normal« festbudget. De flesta privata företag han jobbar med har tre event per år.

– Det är en julfest, en sommarfest och en kickoff med övernattningefter semestern.

Tillväxtverket var dåliga nyheter för Henrik Hellström.

– Jag blev ledsen när jag läste det. Vi jobbar inte så.

Peter Hero på Aveny Event i Göteborg märker av en tilltagande återhållsamhet i alla sektorer – och offentlig sektor snålar mest.

– Kommun och landsting får nästan ingenting längre. Allt fler privata företag tar hem mat från en cateringfirma till de egna lokalerna och anlitar en trubadur.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA