Fick fast jobb med hjälp av facket

FÖRSÄKRINGSKASSORNA2003-07-29

Fackets och arbetskamraternas agerande vägde tyngre än bristen på högskoleutbildning. Nu har Christer Persson fast jobb på Försäkringskassan i Sala.

Av:  Ann-Charlotte Viklund

Efter en veckas arbete på sin nygamla arbetsplats är Christer Persson fortfarande lite omtumlad och mycket glad över den positiva vändning hans ”fall” fått och av det massiva stöd arbetskamraterna och facket gett honom.

– Jag kommer förmodligen aldrig att få någon förklaring till arbetsgivarens helomvändning, som skedde under pågående tvisteförhandling med ST. Men helt plötsligt, någon gång i mars, blev jag uppringd av försäkringskassan som undrade om jag ville komma dit och diskutera anställning. Jag tackade naturligtvis ja.

Christer Persson har lång erfarenhet av olika arbetsuppgifter på försäkringskassan, där han började 1977.

Efter några års paus, som egen företagare, återvände han till kassan på deltid 1995 och arbetade på olika kontor. I Sala har han haft vikariatsförordnanden sedan 1999: Han har gjort utredningar, sammanställt uppgifter och skrivit PM inför föredragningar i socialförsäkringsnämnden.

När så en tjänst som försäkringssekreterare utlystes i oktober 2002 sökte han den, eftersom arbetsuppgifterna i stort sett var desamma han haft i fyra års tid. Men Christer Persson fick inte jobbet, eftersom han saknade högskoleutbildning.

– Själv ville jag hålla låg profil under den tid jag hade kvar på kassan, men det lokala facket, dåvarande FF-avdelningen, ansåg att ett fel var begånget och ville ta upp mitt ärende med arbetsgivaren.

Efter ett tag begärde avdelningen förhandlingshjälp från förbundet, och när FF vid årsskiftet gick ihop med ST, fick ST ”ärva” tvisten.

– Facket, både ST lokalt och centralt, ska ha all heder för sitt agerande. Men minst lika viktigt har stödet från arbetskamraterna varit. De startade till och med en namninsamling för att hjälpa mig, berättar Christer Persson.

– Det är nästan det bästa betyg man kan få… Så jag är verkligen glad för att jag fick komma tillbaka till Sala-kontoret och till det fina kamratskap som finns här.

Det säger LAS

Detta säger Lagen om anställningsskydd, LAS: Om en arbetstagare har varit anställd hos arbetsgivaren som vikarie i sammanlagt mer än tre år under de fem senaste åren, övergår anställningen till en tillsvidareanställning.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA