Fick sparken efter krav på kollektivavtal

REGERINGSKANSLIET2016-11-18

En anställd vid den svenska ambassaden i Litauen fick sparken sedan hon krävt kollektivavtal och bättre arbetsvillkor för personalen. Europadomstolen fastslår att hennes sak måste prövas i litauisk domstol, skriver hennes advokat i Dagens Juridik.

När den nya ambassadören i Vilnius tillträdde 2005 försämrades arbetsförhållandena för personalen, ansåg en lokalanställd medarbetare som haft anställning vid ambassaden under lång tid. Det skriver advokaten Jan Södergren i en krönika i Dagens Juridik. Jan Södergren har fungerat som kvinnans juridiska ombud. Hon ansåg att den nya ambassadören försämrade arbetsvillkoren för de lokalanställda och krävde kollektivavtal. Konflikten trappades upp och den lokalanställda kvinnan fick sparken med hänvisning till samarbetsproblem och undermåliga prestationer.

Ambassaden stämdes inför litauisk domstol, eftersom anställningsavtalet sade att litauisk rätt skulle gälla. Men inför domstolsförhandlingarna åberopade ambassaden diplomatisk immunitet, och domstolen avvisade därför målet.

Så småningom hamnade fallet i Europadomstolen som nu avgett sin dom. Enligt domstolen var det fel av svenska ambassaden att åberopa diplomatisk immunitet, eftersom något sådant inte reglerats i anställningsavtalet. Därför gjorde domstolen fel när den inte tog upp fallet.

”Den anställda var vare sig svensk medborgare, diplomat eller konsul för Sverige. Sverige hade inte ens påstått inför de litauiska domstolarna att arbetstvisten kunde underminera Sveriges säkerhetsintressen. Det var därför inte proportionerligt att vägra domstolsprövning”, skriver Jan Södergren.

Domstolen har inte prövat klagomålen mot Sverige, eftersom den ansåg att den klagande inte hade uttömt möjligheterna att få sin sak prövad enligt litauisk rätt. Därför kan ärendet komma att återupptas i Litauen.

Jan Söderlund anser att den svenska ambassaden uppträtt omoraliskt och felaktigt sagt upp den anställda.

”Enligt mig finns det ändå något moraliskt förkastligt, eller i vart fall ett utslag av feghet, att åberopa immunitet mot en enkel arbetstagare”, skriver han i sin krönika.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA