Annons:
Bild:Nonstop Entertainment
film
Kultur
AVSara Martinsson0 kommentarerTyck till!

Film om flyktingförvar ska få i gång våra känslor

Lisa Aschan gjorde succé med sin debutfilm Apflickorna. I Det vita folket tar hon med publiken till ett underjordiskt fängelse, och undersöker vad systemet gör med människor på flykt.

En höstmorgon strax innan hennes andra långfilm ska ha premiär är Lisa Aschan glad och peppad inför att få visa vad hon arbetat med sedan sist. Fyra år har gått sedan Apflickorna blev välkomnad som en ny vår för svensk film. Lisa Aschan berättar om hur hon gick vidare:

– Egentligen skulle jag göra en helt annan film. Men så fick jag reda på att det finns något som kallas flyktingförvar. Och då blev jag intresserad. Jag tänkte att de här rummen borde kunna vara en plats där hela problema­tiken kring migration blir väldigt tydlig.

Efter att ha kämpat ganska hårt lycka­-des Lisa Aschan få tillträde till flyktingförvar, där människor hålls inlåsta i väntan på att lämna landet. Förvaren är som fängelser, säger hon, nästan omöjliga att ta sig ur. 

– Men de som arbetar där måste vara lika mycket vårdare som fångvaktare.

Lisa Aschan gick hela arbetsdagar bredvid de anställda och fick en allt tydligare bild av hur dubbel yrkesrollen är för dem som jobbar på förvar. Hon fick också själv prova på den, en natt när det var ont om personal. Mot reglerna fick hon rycka in under en incheckning:

– Den här killen kom in med två civil­poliser. Han var helt i upplösningstillstånd, skakade i hela kroppen. Poliserna satte honom ned på stolen mitt emot mig. Och så tittade han upp och sa, på flytande svenska: »Vad har jag gjort? Varför låser ni in mig?«

Händelsen blev en vändpunkt. Ett tydligt märke från vilket Lisa Aschan kunde berätta historien om Alex som, på väg att handla frukost, blir gripen och förd till det rymdstationsliknande fängelse som är Det vita folkets förvar.

– Fram till dess hade jag på något naivt vis inbillat mig att jag kunde vara neutral, säger Lisa Aschan, och lutar sig fram över kafébordet när hon beskriver händelsen som i något omskriven form är filmens inledningsscen.

– I det ögonblicket insåg jag att oavsett om jag vill det eller inte så är jag en del av systemet. Och jag tillhör den delen som har makten. Jag tänkte »vad kan jag göra med makten som jag har?« Jag kan göra en film.

Skådespelarna använder aldrig ordet »förvar«. Däremot talar fängelse­direktören Viktoria om intagna som ska »verkställas«, det vill säga tvingas resa hem. För Lisa Aschan blev språket, ordvalen, en viktig nyckel för att hon skulle kunna skildra obehaget som förvarets anställda ofta verkade känna inför sin egen ställning:

– Hela retoriken speglar hur människorna där försöker dölja sin makt, förklarar hon.

– Det är lättare att säga att någon är »ensamkommande« än »ett barn som kommer hit utan sina föräldrar«. Det är lättare att säga »flyktingströmmar« än »desperata människor som flyr för sina liv«. Det handlar om att hitta ett sätt att kunna tala om saker utan att få panik.

– Den person som tagit beslutet om att någon ska utvisas är ju aldrig samma som den som presenterar det. Om makten är abstrakt så blir allt lättare för den som har den otacksamma uppgiften att framföra budskapet. 

Det vita folket talar heller aldrig om Sverige. Fångarna säger att de »måste lämna landet«, men ingen vet vilket land de talar om. Förvaret ligger under jorden, och spelades in i verkliga bunkrar som byggdes som skyddsrum under kalla kriget. I de få scener som är tagna utomhus är det snö. Men ingenting avslöjar mer specifikt var filmen utspelar sig. Också det var ett medvetet val:

– Jag har inte varit intresserad av att göra en politisk film eller söka någon syndabock. Jag ville berätta om män­ni­skor som befinner sig i stormens öga, säger Lisa Aschan.

Hon säger att många människor, precis som hon själv, nog har insett att vi inte längre kan vara neutrala inför den situation som världen befinner i.

– Drömscenariot för mig skulle vara om människor kan använda Det vita folket som en projiceringsyta för sina känslor och tankar. Och kanske också fråga sig »Vad kan jag göra?«

Lisa Aschan
  • Utbildad regissör vid Den danske filmskole i Köpenhamn. Gjorde innan långfilmsdebuten med Apflickorna flera uppmärksammade kortfilmer, bland annat In transit och Fuck the rapist!
  • Apflickorna har fått flera tunga priser. Bland annat en Guldbagge för bästa film.
  • I Det vita folket har hon återigen arbetat med fotografen Linda Wassberg och producenten Anna-Maria Kantarius. I rollerna syns bland andra Vera Vitali, Pernilla August och Issaka Sawadogo.
Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.