Filmer ska förbättra myndigheters bemötande

LIKABEHANDLING2018-12-10

På uppdrag av regeringen har Försäkringskassan startat sajten Lika rättigheter. Den är tänkt att uppmuntra diskussioner på myndigheterna om hur man bemöter medborgarna på ett mer likvärdigt sätt.

När ”Ibrahim” ringer till Försäkringskassan för att fråga varför han fått så lite i föräldrapenning svarar handläggaren att han bör vara medveten om att ersättningen endast är 250 kronor om dagen om han inte har någon inkomst. Handläggaren plockar sedan fram uppgifterna, som visar att Ibrahim visst har en inkomst.

Scenen spelas upp i filmen Köket på sajten Lika rättigheter, en av fem filmer som Försäkringskassan producerat om vardagliga möten mellan myndigheter och medborgare.

Filmerna kompletteras av expertkommentarer och fördjupande material. När det gäller Ibrahims samtal med Försäkringskassan, där handläggaren förutsatte att mannen med ett utländskt klingande namn inte hade någon inkomst, kommenteras det av projektledaren Mikael Öhman Almén på Forum för levande historia.

Han påpekar att en sådan händelse kanske inte framstår som så allvarlig, men för den som ofta utsätts för små orättvisor kan den sammanlagda mängden påverka livet väldigt mycket.

Mänskliga rättigheter-strategen Åsa Trotzig på Försäkringskassan ansvarar för innehållet i Lika rättigheter. Hon säger att flera av scenerna är hämtade ur verkliga livet.

– Till en del kommer de från en studie som vi gjorde på servicekontor 2017. Då såg vi till exempel att inrikes födda män fick mer hjälp än andra, extra information och lite kallprat. Ett annat exempel är att kvinnor med utländsk bakgrund som pratar om sin föräldraförsäkring förutsätts vara gifta med en man, vilket inte sker på samma sätt med inrikes födda kvinnor.

Hon understryker att handläggare på Försäkringskassan generellt är bra på bemötande, men att fördomar och stereotyper finns hos de flesta människor.

– Där man gräver finner man något. Och det är först när man upptäcker sina egna förutfattade meningar som man kan göra något åt dem.

Projektet var egentligen planerat som ett internt stöd på Försäkringskassan.

– När det kom till regeringens kännedom ville man att vi skulle sprida detta till andra myndigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Diskriminering
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA