Annons:
Film och dvd
Kultur
AVFredrik Sahlin0 kommentarerTyck till!

Filmerna som kan ta priset

Nu lackar det mot Oscar igen, alltså den tid på året då de amerikanska filmer som har störst marknadsföringskonto ska äras med en gyllene statyett.
The RevenantBild:Foxmovies
BrooklynBild:Foxmovies

 Lobbyarbetet från film­bolagen gentemot den 5 000 personer stora juryn är idogt och börjar i god tid före röstandet. Men okej, visst finns här en och annan godbit, som kan vinna på ren kvalitet. Som exempelvis den mexikanske regissören Alejandro González Iñárritus bidrag till västerngenren:

  • The Revenant. heter den och är ett mäktigt, episkt – ja nästan mytologiskt maffigt – äventyr om en trappers slitsamma eskapader i det tidiga 1800-talets vildmark. Det är indianer, soldater, vilddjur, skalperingar, övergrepp och ett evigt umbärande för en Leonardo DiCaprio med rebellrufs i både skägg och hår. Ett pojkrums­äventyr i suggestiv, realistisk och brutal uppdatering. För att komma in i rollen lär DiCaprio ha ätit såväl fisk direkt ur floden som rykande varm buffellever. Sånt gillar Oscarsjuryn. (Bio 29/1)
  • Spotlight. är – likt alla i spalten nämnda – nominerad i kategorin Bästa film, vilket nog fått den katolska kyrkan att gnissla tänder. Det här är en klassisk murvelrulle, där ett gäng grävande journalister avslöjar en stor pedofilhärva inom den amerikanska delen av kyrkan, som präster och andra potentater lyckats mörka i decennier. Spotlight är baserad på verkliga händelser i USA, men vissheten om att övergreppen fortgår runt om i världen gör att man lämnar biosalongen med frustrerad indignation. (Bio 12/2)
  • Brooklyn. är en tämligen menlös konkurrent, även om den är skriven av Nick Hornby. Det här är ett kärleksdrama om en ung kvinna som på femtiotalet lämnar sin barndoms Irland för att söka en bättre framtid i titelns stadsdel i New York. Här spelar udda nog en katolsk präst en filantropisk roll, men den som just sett Spotlight anar så klart en kluven tunga innanför hans lismande leende… (Bio 26/2)
  • The Big Short. Större chans på seger har det här stjärnspäckade och vigt berättade Wall Street-dramat som utspelar sig precis innan den stora ekonomiska kraschen 2009. Filmmakarna förklarar knepiga börshandlarbegrepp med lekfull pedagogik, så att även åskådare med samma revisorsskräck som undertecknad ska hänga med, och förstå vad det var som fick hela världsekonomin att krackelera. Tyvärr lär vi oss också att det bara är en tidsfråga innan girig­bukarna kommer att leda oss fram till en ny kameral katastrof. (Bio 22/1)

Fredrik Sahlin är filmrecensent och journalist

Bli den första att tycka till!
StatsförvaltningNyhetEkonomistyrningsverket, ESV, och Statskontoret bjuder in myndigheter att delta i ett projekt för att effektivisera myndigheternas administration. Målet är att ta fram en modell för att analysera myndigheternas administration.
RättsväsendetNyhetI en lagrådsremiss föreslår regeringen ett förbud att sprida bilder som tagits under rättegångar. Förslaget ska förhindra att olagliga bilder kommer ut och sprids på sociala medier.
TCONyhetAtt göra det lättare att byta bana under ett arbetsliv är en prioriterad fråga för TCO. Personligen har TCOs nya ordförande Therese Svanström inte gjort några stora omställningar under karriären, även om hon hoppat in i och ut ur politiken några gånger, berättar hon i en intervju i Publikt.
Kort om: tjänstledighetFördjupningVill du utbilda dig till florist eller uppdatera dina kunskaper i engelska? Behöver du vårda en närstående eller har du ett fackligt förtroendeuppdrag? Här är fakta om vilka regler som gäller för tjänstledighet.
A-KASSANNyhetUtbetalningarna från STs a-kassa ökade med 17,5 procent förra året jämfört med 2018. Det är den femte största ökningen bland alla a-kassor, visar siffror från Sveriges a-kassor. Sammantaget ökade a-kassorna sina utbetalningar med 11,6 procent.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsmiljöverket förvarnar Arbetsförmedlingen i region syd om att krav på arbetsmiljöåtgärder är på väg, bland annat vad gäller tydlighet om hur medarbetarna ska prioritera bland arbetsuppgifterna. Kraven kommer efter en inspektion till följd av en anmälan från skyddsorganisationen i regionen.
PolisenNyhetEfter Säpochefen Klas Fribergs kritik mot hur regeringen hanterar frågan om lagring av information hos digitala meddelandetjänster säger digitaliseringsminister Anders Ygeman att han är beredd till ytterligare åtgärder.
DiskrimineringNyhetDet var inte diskriminering när Tolkcentralen i Region Stockholm nekade en döv man jobb som receptionist. Det slår Arbetsdomstolen fast sedan Unionen stämt arbetsgivaren, skriver tidningen Kollega.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på häktet i Göteborg har anmält till Justitieombudsmannen att personal ska ha ritat smileys bakom galler och karikatyrer av mörkhyade på ägg som serverades till de intagna. Arbetsgivaren bekräftar för Publikt att en internutredning pågår.
PolisenNyhetI en debattartikel kritiserar Säkerhetspolisens chef Klas Friberg regeringen för att förhindra att polisen får tillgång till viktig krypterad information på webben. Informationen är viktig för brottsbekämpningen, skriver han.
ArbetsmarknadNyhetArbetsgivarna i staten redovisar ökade svårigheter att rekrytera högutbildad arbetskraft, enligt Arbetsgivarverkets konjunkturbarometer. Samtidigt har det blivit lättare att anställa chefer och att behålla personal.
LönerNyhetDe svenska kollektivavtalens lägsta löner påverkar hela arbetsmarknaden – även på arbetsplatser som inte har gällande kollektivavtal. Det visar en rapport från Medlingsinstitutet till regeringen.
STATSBUDGETENNyhetRegeringen och dess samarbetspartier Centern och Liberalerna kommer att skjuta till extra pengar i vårändringsbudgeten till flera myndigheter, däribland Statens institutionsstyrelse. Det lämnade man besked om vid en presskonferens i dag.
MigrationsverketNyhetMigrationsverket upptäckte 481 fall av misstänkt människohandel under 2019. Det är en ökning med närmare hundra fall jämfört med 2018. Den vanligaste formen är människohandel för sexuella ändamål.
KriminalvårdenNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot häktet i Göteborg, sedan en intagen man med funktionsnedsättning inte fått sina särskilda behov tillgodosedda under tiden i häktet.
MutorNyhetUnder 2019 dömdes 30 personer för mutbrott. Det framgår av en rapport från Institutet mot mutor. Korruptionsrisken är enligt institutet störst i mötet mellan privat och offentlig sektor.
KulturNyhetTotalt gjordes 19,8 miljoner museibesök under 2019, enligt organisationen Sveriges museer. Det innebär en ökning med åtta procent jämfört med föregående år.
KRIMINALVÅRDENNyhetST inom Kriminalvården har sagt upp både kollektivavtalet för nationella transportenheten och samverkansavtalet med arbetsgivaren. I nuläget vill arbetsgivaren inte förhandla om ett nytt samverkansavtal, säger myndighetens förhandlingschef Ola Nilsson till Publikt.
SJÖFARTSVERKETNyhetSjöfartsverkets personalansvarsnämnd väljer att inte dela ut någon varning till en chef som var berusad och inte ingrep med kraft då en anställd sexuellt trakasserade en kollega. Den man som utsatte sin kvinnliga kollega för trakasserier har tidigare tilldelats en varning av nämnden.