Finansförbundet säger upp bankavtal

AVTALSRÖRELSE2013-09-30

Finansförbundet har sagt upp avtalet med bankarbetsgivarna, BAO. Anledningen är att hela medlemsgrupper till stora delar blivit utan lönehöjningar.

Finansförbundet säger upp det centrala kollektivavtalet med bankarbetsgivarna, BAO, och gör därmed en skarp markering, enligt TCO-tidningen.

Avtalet tecknades 2011 och skulle gälla i fyra år. Det innehöll dels små garantier på individnivå, dels starka skrivningar om jämställdhetssatsningar.

Men Finansförbundet tycker inte att arbetsgivarna infriat avtalet. Inom vissa medlemsgrupper har 30–40 procent blivit utan löneförhöjning. De har alltför ofta inte heller fått några individuella handlingsplaner.

”Det finns fortfarande företag som inte har följt intentionerna i avtalet eller har kommit med konkreta åtgärder för att väsentligt förbättra de brister som nu råder i dessa företag. Vi säger därför upp avtalet i förtid” skriver Finansförbundet på sin hemsida.

Avtalet har tre månaders uppsägningstid och kan upphöra vid årsskiftet. Men redan nästa vecka träffas parterna för förhandlingar. Två träffar är inplanerade, enligt TCO-tidningen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA