Finland nära försök med medborgarlön

FINLAND2016-09-02

Den finländska försäkringskassan får en central roll när Finland inleder ett försök med så kallad medborgarlön. ”Vi får mer jobb. Hur mycket beror på vilka behov som uppstår under försöksperioden”, säger Marjukka Turunen.

Av:  Sören Viktorsson

I slutet av året ska den finländska riksdagen ta ställning till det förslag om medborgarlön som ska införas under nästa år.

Det går ut på att 2 000 slumpvalda personer i åldrarna 25 till 58 år får 560 euro i månaden skattefritt. Urvalet kommer att ske bland personer som i dag får arbetslöshetsersättning eller ekonomiskt bistånd.

Syftet med försöket, som ska pågå till utgången av 2018, är bland annat att se om medborgarlön ­– eller basinkomst som det formellt kallas – kan bidra till att arbetslösheten minskar.

Med dagens bidragssystem är det inte alltid tillräckligt lönsamt att tacka ja till kortare jobberbjudanden eller deltidsarbete.

Men medborgarlönen kommer det inte att göras avdrag ifrån om deltagarna har inkomster utöver 560 euro, förklarar finansrådet Timo A Tanninen vid social- och hälsovårdsministeriet för Publikt

För Folkpensionsanstalten, FPA, Finlands motsvarighet till Försäkringskassan, innebär försöket merarbete.

Marjukka Turunen, som är chef på Juridiska enheten för förmånsrelaterade tjänster, säger till Publikt att det blir FPAs uppgift att sjösätta försöket och betala ut ersättning till de deltagande.

– Blir det några förändringar under resans gång, exempelvis att en deltagare får barn, blir sjuk eller går i pension, så är det vi som handhar ärendet.

Om försöket permanentas, blir det då denna modell för alla finländare?

– Det är en helt öppen fråga. Men den här modellen med skattefrihet skulle i alla fall bli alltför kostsam, säger Timo A Tanninen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA