Fiskalt förbund alternativ till TriO

ST-SKATT2003-12-15

ST-Skatt vill samla ST-Kronofogdemyndighet och Tull-Kust till ett nytt förbund. De tilltänkta samarbetspartnerna är avvaktande.

ST-Skatt jobbar oförtrutet vidare med nya alternativ till TriO. Bland annat föreslås ett nytt förbund för det fiskala området: skatte- och exekutionsväsendet, tullen och kustbevakningen.

ST-Skatt har med hjälp av konsult utarbetat förslaget. Namnet på konsulten vill inte Lars-Olof Nilsson, ST-Skatt, avslöja.

– Det är vår utredning. Vi har ansvaret, understryker han. Avsikten är att vi ska få en sammanslagning av självständiga enheter. De skulle fungera som idag.

Förslaget är så nytt att övriga berörda inte hunnit se det.

ST-KFMs ordförande Ola Bergström vill överhuvudtaget inte kommentera förslaget och så här säger Karl Gunnheden, ordförande för Tull-Kust:

– Vi har diskuterat samverkan generellt. ST-Skatt har frågat om de kunde göra denna utredning och vi sade ja. Jag uppfattar detta förslag som en idéskiss.

Enligt Karl Gunnheden behövs någon form av samverkan för kärnverksamheten inom staten – försvar, skatt, tull, kustbevakning, polis och rättsväsende. Men han vill inte tala om förbund

– Förslaget måste behandlas mycket bredare. Vi vill inte vara med om att splittra en annan organisation, förklarar han och syftar på förhållandet mellan ST-Skatt och ST.

– Det här är oerhört ledsamt, nu när vi arbetar för att förena fackförbund och öka vår styrka, säger STs ordförande Annette Carnhede. Ett av de starkaste skälen till TriO är att undvika splittring och organisationstvister. Vi vet av erfarenhet att vi då förlorar medlemmar och att förtroendet för fackförbundsrörelsen minskar.

Det ska tilläggas att bland ST-Skatts alternativ till TriO finns också ett ”reformerat ST”, en sammanslutning där nuvarande avdelningar blir självständiga småförbund.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA