Fjärrstyrning av trafiken vid fyra flygplatser

LUFTFARTSVERKET2017-11-24

Luftfartsverket, LFV, och flygplatsbolaget Swedavia har avtalat om flygtrafikledning på distans vid ytterligare fyra flygplatser – Kiruna, Umeå, Åre Östersund och Malmö.

Den gemensamma kontrollcentralen för flygtrafikledning på distans för de fyra flygplatserna kommer att etableras vid Arlanda flygplats i Stockholm. Enligt pressmeddelandet planerar LFV sedan tidigare också för distanstrafikledning med RTS av flygplatserna i Sundsvall Timrå och Linköping.

”Med avtalet mellan LFV och Swedavia tas ett stort steg mot en digitalisering och effektivisering av flygtrafiktjänst i Sverige. Swedavia är LFVs största flygplatskund och att stödja utvecklingen av Swedavias förmåga och affär har högsta prioritet för LFV”, kommenterar LFVs generaldirektör Ann Persson Grivas i ett pressmeddelande.

Som Publikt skrivit tidigare är ST inom Luftfartsverket kritiska och har framfört att man anser att det finns såväl ekonomiska som säkerhetsmässiga osäkerhetsfaktorer.

”Vi tycker att man ska testa mer innan, annars riskerar man ju att bli bakbunden av tekniken. Med ett fjärrstyrt system blir vi också helt beroende av att tek­niken fungerar”, sade Daniel Vestling, ledamot i STs avdelningsstyrelse då.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Luftfart
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA