Fler fick a-kassa förra året

A-KASSAN2014-01-24

Under 2013 fick 298 000 personer a-kassa någon gång under året. Det är fler än under 2012 och 2011, då antalet var 286 000, enligt Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.

Det var inte bara antalet mottagare av a-kasseersättning som ökade, de totala utbetalningarna ökade också med 900 miljoner kronor till sammanlagt 14,6 miljarder kronor.

Det är framför allt män som i ökande grad hänvisas till a-kassa. Bland kvinnorna var antalet a-kassemottagare historiskt lågt, enligt IAF. Förra året fick 141 000 kvinnor och 156 000 män a-kassa någon gång under året. Det var främst inom Byggnads, IF Metalls och Unionens a-kassor utbetalningarna ökade under 2013.

Men enligt IAF bröts trenden med stigande utbetalningar av a-kassa under slutet av året. Antalet ersättningstagare var färre både i november och december 2013 jämfört med motsvarande månader 2012.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA