Fler hot i domstolarna

RÄTTSVÄSENDET2012-06-04

Antalet anmälningar om hot och våld vid svenska domstolar ökade med en tredjedel under förra året, uppger Ekot. Antalet incidenter närmar sig en om dagen.

Antalet inrapporterade incidenter har ökat från 170 år 2008 till 301 under förra året. De händelser som rapporterades in till Domstolsverket under fjolåret omfattar allt från bombhot till skadegörelse.

Enligt Domstolsverkets säkerhetsspecialist Carina Brzezinska är det ofrånkomligt att det händer dramatiska händelser inom domstolsväsendet:

”Domstolarna fattar livsavgörande beslut för människor och därför kommer vi alltid se tendenser till detta, helt blir vi inte av med incidenterna”, säger hon till Ekot.

Bara mellan åren 2010 och 2011 ökade antalet anmälda händelser med mer än 30 procent, från 225 till 301 incidenter. Det kan enligt Carina Brzezinska till viss del förklaras med att domstolarna blivit bättre på att anmäla, men det kan också bero på förändringar i samhällsklimatet.

”Många människor har inte samma respekt för myndigheter i dag som tidigare. Det tror jag är en bild många domstolar känner igen sig i, att man fått en ökad problematik”, säger Carina Brzezinska.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA