Fler kvinnor har blivit chefer

JÄMSTÄLLDHET2003-12-11

Skatteförvaltningens satsning på att fler kvinnor skulle bli chefer gav resultat. I dag är hälften av cheferna på vissa nivåer kvinnor.

Av:  Christina Swahn

I början av 90-talet var kvinnliga chefer sällsynta inom skatteförvaltningen (se diagram ovan).

– Det var besvärande. Enligt jämställdhetsplanen skulle andelen kvinnliga chefer öka, säger Aina Forsberg som arbetade på RSV och var med när idéen om ett chefsutvecklingsprogram för kvinnor föddes.

Nära 260 kvinnliga chefer tillfrågades om de ville vara med i ett chefutvecklingsprogram. Bara 80 svarade och av dem antogs 16.

Under ett och ett halvt år fick de 20 dagars utbildning, två månaders praktik på en högre tjänst och varsin mentor.

– Målet var att hälften skulle ha en chefstjänst eller högre chefstjänst inom några år, säger Eva Sannefors Sjöberg som var projektledare.

Målet uppfylldes. En av dem som fortsatte att klättra i chefskarriären är Harriet Dahlborg. I dag är hon avdelningschef på Skattemyndigheten i Göteborg.

– Prtogrammet gav mig självförtroende och jag fick bekräftelse på sådant som jag funderat över. Det har jag haft med mig när jag stött på olika utmaningar, säger Harriet Dahlborg.

När hon deltog i programmet var hon kontorschef på Skattemyndigheten i Munkedal. Sin tvåmånaderspraktik gjorde hon som länsskattechef i Kalmar, sedan blev hon kontorschef för ett större kontor i Göteborg. Sedan Skattemyndigheten delades in i regioner är hon chef för en avdelning i Göteborg med sju kontor.

Satsningen på kvinnor väckte stor debatt i organisationen.
– Många fick upp ögonen för att både kvinnliga och manliga chefer behövdes. Vi fick i gång en dialog kring ledarrollen och ledarrekrytering, säger Eva Sannefors Sjöberg.

Göran Gräslund, personaldirektör på RSV, konstaterar att uppmärksamheten kring kvinnliga chefer bidrog till en positiv utveckling.

– Det här diskuterades på högsta ledningsnivå. Med den här satsningen blev det påtagligt att man menade allvar med sin ambition, säger han.
Att kvinnorna lyftes fram på ch
efsbefattningar ledde till en mognadsprocess för hela förvaltningen. Vid rekryteringar fanns plötsligt ett risktagande.

– Organisationen funderade i termer av att vi prövar ett år. Något som är extra viktigt för kvinnliga chefer, säger Eva Sannefors Sjöberg.

Förutsättningarna förändrades. Chefskapet blev ledarskap. Som kvinna och chef är det lättare att bli respekterad i dag än för tio år sedan.

– Kvinnor har lättare att vara ledare. I dag ledar man en grupp där medarbetarna är mer delaktiga, säger Harriet Dahlborg.
Göran Gräslund är övertygad om att bästa sättet att skapa en jämställd organisation är att ha en jämn fördelning av kvinnor och män på chefsposterna.

– I dag finns det många kvinnor på handläggande befattningar. Om något år kommer därför 60 procent av första linjens chefer vara att kvinnor, tror Göran Gräslund.

Men det blir inga fler program för kvinnliga chefer. Att fokuseringen på kvinnor var så stark var inte enbart positivt.

Det var tufft för flera att bli så tydliga i organisationen. I dag skulle ett sådant arbete ske mer integrerat, konstaterar Eva Sannefors Sjöberg.
– Nu utgår vi från varje individs förutsättningar och bygger en plan för utveckling.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA