Fler självmordshot till myndigheter

ARBETSMILJÖ2011-02-15

Allt fler människor framför hot till myndigheterna om att skada sig själva eller begå självmord. Antalet fall har mångdubblats under senare år, skriver Metro.

Det blir allt vanligare att människor i sina kontakter med myndigheter hotar med att skada eller döda sig själva. Det gäller såväl Arbetsförmedlingen och Försäkringskassan som Kronofogden. Under 2010 fick Kronofogden ta emot 191 fall av självmordhot, att jämföra med 37 fall under 2006. Enligt myndighetens säkerhetschef Mats Kajler hänger ökningen samman med de förändrade sjukförsäkringsreglerna:

”Fler är förtvivlade över hur skulden ska regleras och säger att de ska ta livet av sig. Eftersom många hamnat i nöd och krissituation de senaste åren ökar också antalet självmordshot. Det har aldrig tidigare varit så här många”, säger han till Metro.

Arbetsförmedlingen har registrerat en lavinartad ökning, från 8 fall under år 2009 till 144 under förra året:

”Det handlar om alla typer av självskadehot. Vi har informerat handläggarna om vikten att rapportera, men ökningen beror även på det hårdare ekonomiska klimatet”, säger säkerhetschefen Joel Isensköld till tidningen.

Försäkringskassans statistik innehåller alla former av hot, hot mot handläggare likaväl som hot om att skada sig själv. Antalet fall har totalt ökat från 189 år 2006 till 1 047 under förra året, redovisar Metro.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA