Fler vapenkontroller i domstol

SVERIGES DOMSTOLAR2012-02-13

Domstolarna beslagtar hundratals knivar och andra vapen från besökare. Nu ska ett tjugotal domstolar utrustas för att kunna ha mer eller mindre permanenta säkerhetskontroller.

Regeringen vill genom en lagändring sänka kraven för säkerhetskontroller på domstolarna. Kontrollerna ska främst göras med hjälp av metalldetektorer, men också genom mer omfattande kroppsvisitation i särskilda rum. Domstolarna har redan i årets budget fått 15 miljoner kronor för att betala installationerna, och nästa år höjs summan till 30 miljoner kronor.

Regeringen motiverar förslaget med att domstolarnas säkerhet hotas av växande kriminella nätverk och ökande våldsbrottslighet. Åklagarmyndigheten har också påtalat att brottsoffer och vittnen allt oftare tvekar att komma till rättegångar, samtidigt som antalet anmälningar om övergrepp i rättssak ökar.

Domstolarna rapporterar även om fler incidenter, från 170 under 2008 till 225 år 2010. Länsrätten i Östergötlands län och Linköpings tingsrätt tog exempelvis 127 farliga föremål i förvar eller beslag under 34 dagars säkerhetskontroll.

För att få ha säkerhetskontroller måste domstolarna dock bedöma att det finns någon form av risk för brott. En utredning hade föreslagit att kravet på riskbedömning helt skulle slopas, men flera remissinstanser ansåg att det skulle strida mot regeringsformen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Domstolarna
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA