Flyktingfrågan fokus på Europafackets kongress

EUROPAFACKET2015-10-02

Europafacket EFS kräver stöd för asylrätten och att Europas ledare satsar på integration. En resolution om detta antogs på kongressen som avslutas i dag, fredag.

Av:  Lennart Frykskog

Europafacket har kongress vart fjärde år, och frågan om EU-initiativ för att reglera minimilöner dyker ständigt upp. De nordiska facken, som har starka kollektivavtalssystem, vill dock inte bindas vid skrivningar om statlig inblandning på bred front.

Kompromissen blev acceptabel för Norden och TCOs ordförande Eva Nordmark var nöjd efteråt.

”Glad över Europafackets linje om att värna kollektivavtalsmodellen och höjda minimilöner genom lag i länder där facken vill”, twittrade hon när resultatet stod klart.

Cirka 500 röstberättigade delegater, varav 21 från Sverige, från ett fyrtiotal länder deltog på kongressen. Företrädare från TCOs förbund lyfte frågor om jämställdhet, facklig organisering och psykosocial arbetsmiljö. Rekryteringen är särskilt viktig eftersom de europeiska facken tappat stort och i dag organiserar 43 miljoner.

Flyktingfrågan och migrationspolitiken stod i fokus, och ett uttalande till stöd för asylrätten antogs. Europas ledare uppmanas att ge en fristad och ta ett krafttag i integrationspolitiken. Beslutet föregicks av att svenska kunskapsministern Aida Hadzialic inför kongressen berättade om sin flykt som barn från kriget på Balkan.

Stora delar av ledningen förnyades vid valen. Italienaren Luca Visentini är ny generalsekreterare efter Bernedette Ségol. Till en av två vice generalsekreterare valdes svenskan Veronica Nilsson, som tidigare har varit TCO-utredare.

– Vi är jätteglada över att hon får den posten, säger Berivan Öngörur som är internationell sekreterare på TCO.

Till ny ordförande i Europa valdes belgaren Rudy De Leeuw.

En diskussion om nya arbetsformer för att göra Europafacket effektivare i påverkansarbetet inleddes. Konkreta förslag om detta ska var klara 2016.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA