FN-chef: Brist på mänskliga rättigheter

FÖRDJUPNING2003-12-15

Anders Kompass har den svåra uppgiften att bevaka mänskliga rättigheter i Colombia. Han är chef för FNs högkommissariat för mänskliga rättigheter i landet.

– När myndigheterna talar om insatser för facken handlar det bara om skyddsinsatser, säger Anders Kompass. Men kombineras det inte med arresteringar, brottsutredningar och straff kommer dödandet att fortsätta.
I en rapport från september i fjol varnar FN-kontoret för den fortsatta expansionen av paramilitära grupper som utövar systematisk aggression mot civilbefolkningen genom massakrer, selektiva mord, gisslantagningar och tvångsförflyttningar.
– Vi ber myndigheterna ingripa och sänder rapporter till presidenten, vicepresidenten, försvarsministern och riksåklagarämbetet. Det har hittills aldrig skett. Om vi får svar kommer det flera veckor senare som en byråkratisk bekräftelse att ”vi har tagit emot er information och förmedlat den till ansvariga enheter”.

Skyddet och garantin av grundläggande rättigheter för fackliga medlemmar, rapporterar FN-kommissariatet, kan inte ske utan en effektiv central politik mot straffriheten och paramilitarismen.
De flesta vet inte vad mänskliga rättigheter är, utan uppfattar det som något polariserat som tjänar gerillans syften. 
Speciellt utsatta grupper är företrädare för mänskliga rättigheter, fackmedlemmar, ursprungsfolk och akademiker.
– Jag har upptäckt ett land där det är fruktansvärt att vara en vanlig enkel medborgare, sammanfattar Anders Kompass.

De paramilitära så kallade ”självförsvarsenheter” i AUC (Autodefensas Unidas de Colombia) skapades av colombiansk militär under 80-talet som en anti-revolutionär milis mot landets tre gerillarörelser.
AUC slog tidigt in på en renodlad terrortaktik och avrättar alla civila som misstänks för någon form av samröre med gerillan. Den paramilitära rörelsen förbjöds 1989 men får än i dag omfattande stöd av delar av armén, jordägare, industriledare och kokainproducenter. Dess ledare Carlos Castano är eftersökt för brott mot mänskligheten men blev populär i fjol efter en närmast okritisk TV-intervju som varade två timmar.
AUC-trupperna anses vara ansvariga för tre fjärdedelar av Colombias politiska mord och tvångsförflyttningar.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA