FN: Svensk asylprövning rättssäker

ASYL2011-09-12

Migrationsverkets asylprövning är i huvudsak en rättssäker process. Men det finns svagheter och brister som behöver rättas till. Det konstaterar UNHCR i en rapport.

FNs flyktingkommissariat, UNHCR, har under de senaste två åren arbetat med en analys i samverkan med Migrationsverket av den svenska asylprövningen. Studien har finansierats av Europeiska flyktingfonden. Enligt rapporten är Sveriges asylsystem rättssäkert och ett av världens bästa, men det finns åtskilliga punkter att förbättra.

”Att låta UNHCR granska våra asylbeslut och utredningar är en viktig del av vårt utvecklingsarbete. Den uttryckliga beställningen från oss har varit att försöka identifiera områden vi kan förbättra och rapporten kommer att ligga till grund för vårt fortsatta utvecklingsarbete”, säger Migrationsverkets generaldirektör Dan Eliasson i ett pressmeddelande.

UNHCR har gått igenom 200 asylbeslut från juli till december 2009. UNHCR har också närvarat vid 56 muntliga utredningar hos Migrationsverket mellan oktober 2009 och juni 2010.

En av Migrationsverkets största utmaningar är att harmonisera asylprövningen i sina 14 olika enheter, menar UNHCR. Här har projektet “Kortare väntan” lett till att prövningen både blivit snabbare och mer enhetlig. UNCHR pekar också på att verkets medarbetare behöver bättre verktyg och ökat stöd i sitt arbete.

Rapporten utmynnar i 30 rekommendationer till hur asylprövningen kan förbättras. Vissa åtgärder kan Migrationsverket genomföra på egen hand, medan andra riktar sig till rättsväsendet och till lagstiftaren.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA