Fokus på kundnöjdhet kan bli dyrt

FÖRSÄKRINGSKASSAN2015-04-29

Inspektionen för socialförsäkringen, ISF, uttrycker tvivel på att Försäkringskassan valt rätt mål när man beslutat att kundnöjdheten ska vara det övergripande målet också under 2015.

I en skrivelse analyserar ISF hur Försäkringskassans administrativa effektivitet utvecklas. Inspektionen ser inga stora förändringar under 2014. Men bristen på uppföljning av den rättsliga kvaliteten reser frågetecken, skriver ISF. Inspektionen ställer sig också frågande till Försäkringskassans beslut att liksom under 2014 sätta ökad kundnöjdhet som det övergripande målet för 2015.

Enligt ISF är den viktigaste kvalitetsaspekten förmågan att fatta korrekta beslut. Det är svårt att mäta rättslig kvalitet, och Försäkringskassan försöker sig inte heller på det i sin årsredovisning, skriver ISF:

”Att Försäkringskassan inte kan följa hur den rättsliga kvaliteten utvecklats på ett bättre sätt är särskilt olyckligt i ett läge där myndigheten i allt högre grad styr verksamheten utifrån utfallet av olika attitydundersökningar av hur de försäkrade uppfattar myndigheten och när det faktiskt finns indikationer på att förändringar skett som kan ha koppling till hur bedömningarna görs i försäkringsärendena.”

ISF lyfter fram det faktum att antalet överklagade beslut har minskat för i stort sett alla förmåner som Försäkringskassan hanterar. Utvecklingen tycks vara kopplad till att Försäkringskassan avslår allt färre ansökningar. Risken finns att förändringar i bedömningsnivån påverkar försäkringskostnaderna, där en generösare nivå kan ge stora utslag i ökat anslagsbehov, konstaterar ISF.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA