Annons:
Foto: Erik By Erik
Föreställning
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Folklig Petter sticker gärna ut

I år firar landets meste och folkligaste rappare Petter tjugo­årsjubileum som artist. Närmast kommer han att turnera med sin föreställning Kul på vägen, där han med humor och självironi berättar om sitt liv.

Mycket väntar detta jubileumsår för Petters del, utöver föreställningen Kul på vägen. Samma dag som Publikt intervjuade honom släppte han en ny singel, och i början av april kommer hans nya album Lev nu, dö sen. Senare under året släpper han ännu mer musik och under sommaren och hösten kommer han att turnera. »Det går bra nu«, för att citera en av hans låttitlar.

Petter beskriver sig själv som passions­driven och energisk. Under vårt samtal förmedlar han ett stort engage­mang och en näst intill outtröttlig energi. Den nya singelns titel är Toppen av ett berg, och att bestiga berg, anta olika utmaningar, är typiskt för honom.

– Jag har gjort väldigt många saker i mitt liv som har varit utanför min komfortzon, säger han.

Tidigare var en sådan sak att tala inför publik, men genom åren har han blivit en van föreläsare. Utöver musik­skapandet har han startat två krogar, två skivbolag, skrivit tre böcker, jobbat som sommelier och studerat social­pedagogiskt ungdomsarbete … för att ha roligt. Kul på vägen bygger på hans mantra – att just ha kul på vägen – och innehåller en del musik, en hel del humor och ännu mer självironi.

– Jag jobbar väldigt mycket och försöker samtidigt vara hemma mycket med mina barn. Min fru är också egenföretagare och vi kör på ganska hårt båda två, men vi försöker ha roligt medan vi gör det.

Föreställningen, eller föreläsningen, handlar om hur man kan vända motgångar till framgångar.

– Det är inget som säger att mina erfaren­heter är ett framgångsrecept, jag berättar bara om hur det har varit för mig och de flesta känner igen sig på något sätt.

Han beskriver till exempel hur han på botten av sin karriär gick från utsålda konsertlokaler till att spela på en pizzeria i Lerum för åtta personer. Och han berättar om sin skolgång där han på grund av dyslexi fick kämpa för att hänga med. Han har länge intresserat sig för att försöka peppa ungdomar till att våga tro på sig själva och sina drömmar. I sin bok 16 rader från 2013, som utgår från hans raptexter, beskriver han bland annat hur det är att ha läs- och skrivsvårigheter. Men han vill inte »martyra« kring de motgångar han haft, säger han.

– Jag har en positiv tro på att det mesta går att göra om man vill och jag ser mig själv göra det mesta om jag bara känner för det.

Det är en inställning som han ursprungligen mötte hos sin mamma, som alltid trodde på honom.

– Ville hon någonting, då såg hon till att det hände. Det har jag i mig också. Hur jävligt det än är så går det att vända situationer.

I år är han nominerad till årets talare på Talarforum, vilket är en väldigt stor sak för honom.

– Det finaste betyg jag har fått är när en gymnasieskola med 1 700 elever, i en stad i Norrland, satt tysta i en timme och lyssnade på mig, utan att röra sina mobiler. Sedan kom de fram efteråt och sa: Det är skönt med dig för du pratar vårt språk.

När han var nära fyrtio år fick han sin adhd-diagnos och plötsligt blev hans behov av fasta rutiner högst begripligt, liksom hans koncentrationssvårigheter.

– Det var ganska odramatiskt. Jag försöker se det positiva i det. Det kan faktiskt vara en bra sak att inte ha konsekvenstänk, för det har gjort att jag har vågat säga rakt ut vad jag tycker och tänker när det har behövts.

Petter tycker att vi lever i en hård tid och menar att hans föräldraskap till fem barn har gjort honom mer politiskt medveten.

– Jag är politisk på många sätt och enga­gerar mig en hel del i olika samhälls­problem, via musik, debattartiklar och sociala medier.

Titt som tätt blir han inbjuden till debatter, men han har svårt för dagens debattklimat:

– Jag tackar ofta nej, mycket på grund av att jag tycker debatter i dag många gånger handlar om härskar­tekniker.

Musikmässigt har Petter alltid grävt där han står och använt sitt eget liv som inspirationskälla.

– Det blir problem för artister som har varit rebeller när de debuterade och så sitter de där med villa, Volvo och barn och försöker fortfarande vara rebeller.

Han har inget behov av att vara rebell själv, däremot är han mer än gärna folklig. Genomslaget efter hans medverkan i Så mycket bättre 2010 blev stort. Samtidigt bryr han sig inte om normer,
varken som hiphopartist eller som människa. I Kul på vägen talar han om att det finns något bra i att vara annorlunda.

– Vi är ofta så rädda för att sticka ut. Att bryta mot normer handlar egent­ligen om att frigöra sig, att vara fri i sitt sinne. Det handlar om att hitta sin egen nisch.

»Kul på vägen« på turné i vår

Rapparen Petter Alexis Askergren firar detta år tjugoårsjubileum som artist. Han slog igenom 1998 med låten Mikrofonkåt och albumet Mitt sjätte sinne. I januari släppte han singeln Toppen av ett berg, där Madi Banja gästar och är medkompositör, och i april kommer albumet Lev nu, dö sen (Sony Music Sweden).

Petters föreställning Kul på vägen spelas 28 februari i Vara och kommer sedan att turnera i landet under våren.

Bli den första att tycka till!
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsbelastningen är ohälsosam i flera av Arbetsförmedlingens regioner. Det kan bli aktuellt med en nationell anmälan. ”Vi har lämnat vår bedömning av läget till arbetsgivaren. Nu är det upp till dem att bemöta den”, säger nationella huvudskyddsombudet Mattias Gustafsson till Publikt.
POLISENNyhetPolisen i Fyrbodal, region väst, har haft ett vinlotteri för personal och chefer varje torsdag i lunchmatsalen, enligt en tillbudsanmälan. Nu sätter ledningen stopp för lotteriet. ”Det är inte särskilt lämpligt och då får vi sluta med det”, säger gruppchef Sten-Anders Jakobsson till Publikt.
UpphandlingNyhetAntalet anbudsgivare per offentlig upphandling ökar för första gången sedan 2012, och andelen överklagade upphandlingar minskar för fjärde året i rad. Det visar statistik från Upphandlingsmyndigheten.
På jobbet: lönerPå jobbetDet är lätt att känna sig illa behandlad om kolleger med samma arbetsuppgifter tjänar betydligt mer. Men det är svårt att slå fast vad som är rätt lön. Så förbered dig väl med goda argument.
ArbetsmarknadNyhetPolariseringen ökar på svensk arbetsmarknad. Antalet sysselsatta med höga löner och antalet med låga löner ökar, medan mellanskiktet minskar, visar en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU.
SOCIALFÖRSÄKRINGNyhetVarje år betalar det svenska välfärdssystemet ut runt 18 miljarder kronor på felaktiga grunder, enligt en rapport från en statlig delegation. Oftast beror det på att de uppgifter som utbetalningsbesluten grundas på inte stämmer, skriver delegationen.
DigitaliseringNyhetGenom att bygga upp en förvaltningsgemensam digital infrastruktur för informationsutbyte kan staten enligt regeringen spara miljarder. Myndigheten för digital förvaltning, Digg, har därför fått två nya uppdrag på området.
JämställdhetNyhetSkogsstyrelsen stoppar alla inköp från motorsågstillverkaren Stihl, skriver Dagens Nyheter. Anledningen är att företaget använder en kalender med lättklädda kvinnor i sin marknadsföring.
ArbetsmarknadNyhetSex av tio vill kunna vidareutbilda sig på distans och fyra av fem funderar på att byta yrke, visar en enkätundersökning bland yrkesaktiva över 35 år. En av tre av de tillfrågade vill jobba till 67 år eller längre.
SkatteverketNyhetSkatteverkets och Kronofogdens anställda får i år presentkort i julklapp av sina arbetsgivare. Nu skriver Expressen att företaget som levererat presentkorten har skatteskulder på 1,6 miljoner kronor och hotas av konkurs.
KRIMINALVÅRDENNyhetEn intagen på en anstalt i mellersta Sverige menar att Kriminalvården har lämnat ut personuppgifter om hans besökare. När hans flickvän ringde för att boka besökstid fick hon till svar att tiden redan var bokad av en annan flickvän, enligt en anmälan till Justitieombudsmannen, JO, som nu vill att Kriminalvården yttrar sig.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetDet finns inget stöd för att Försäkringskassans ärenden som gäller arbetsskadeförsäkringen skulle skötas olika beroende på vilket kön den sökande har, enligt en rapport från Inspektionen för socialförsäkringen, Isf. Däremot finns det ett antal riskmoment som skulle kunna leda till ojämställd handläggning.
ArbetsrättNyhetPolisen Peter Springare har efter en förlikning fått 766 080 kronor av Polismyndigheten för att lämna sin anställning, uppger Expressen. Den omdebatterade polisen lämnade anställningen sista november.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetArbetsförmedlingens region syd anmäls till Arbetsmiljöverket, med motiveringen att det inte är möjligt för de anställda att klara av uppdraget längre. ”Vi har blivit av med ofantligt mycket personal och de som är kvar har oförändrade arbetsuppgifter”, säger huvudskyddsombudet Dan Ribbenborg till Publikt.
IntegritetNyhetAnvändningen av hemliga tvångsmedel fortsätter att öka. Det redovisar regeringen i en skrivelse till riksdagen. Tvångsmedlen används främst vid brottstyperna narkotikabrott, narkotikasmuggling och våldsbrott.
ArbetsmarknadNyhetRedan från 40-årsåldern är åldersdiskriminering vanlig på den svenska arbetsmarknaden, enligt en rapport från Delegationen för senior arbetskraft. Samtidigt skriker arbetsmarknaden efter arbetskraft.
KorruptionNyhetRegeringen planerar att ta fram en nationell handlingsplan mot korruption. Planen ska ta ett mer samlat grepp om förekomsten av korruption med utgångspunkt i de problem och utmaningar som är specifika för Sverige.
ARBETSFÖRMEDLINGENNyhetÄven om det borde ha skett för länge sedan är regeringens besked om att Arbetsförmedlingens omstöpning skjuts upp ett år goda nyheter, anser STs avdelningsordförande Fredrik Andersson. ”Man har gått för fort fram utan att ha en tydlig målbild”, säger han till Publikt.
ArbetsförmedlingenNyhetOmstöpningen av Arbetsförmedlingen skjuts upp i ett år, meddelar regeringen i dag. Och reformen kommer inte, som januariavtalet fastslagit, att baseras på lagen om valfrihetsystem, LOV.
ArbetsförmedlingenNyhetRiksrevisionen ska djupgranska Arbetsförmedlingens arbete med äldre arbetslösa. Syftet är att klargöra om regeringens och Arbetsförmedlingens styrning är ändamålsenlig för ett längre arbetsliv.
spårtrafikNyhetNya uniformer har gett personalen på Pågatågen stora problem, eftersom de ger starka stötar. Efter en anmälan till Arbetsmiljöverket anser skyddsombudet Therese Nilsson att arbetsgivaren äntligen tar frågan på allvar.
DigitaliseringNyhetÖkad automatisering i förvaltningen och en mer kostnadseffektiv modell för digitalisering av förvaltningsgemensam infrastruktur ska utredas av Myndigheten för digital förvaltning, Digg, Lantmäteriet och Ekonomistyrningsverket, ESV.
Hot och våldNyhetDet ska i fortsättningen finnas färre personliga uppgifter på offentliganställdas tjänstekort. Syftet är enligt regeringen att minska tjänstemännens utsatthet.
HögskolanNyhetEn statlig utredning avråder från att införa regler om att avslöjat fusk vid antagning till högskolan ska leda till att studenten förlorar sina betyg. Att återkalla betygen skulle vara en oproportionerligt ingripande åtgärd, anser utredningen.
ArbetsförmedlingenNyhetMaria Mindhammar blir ny generaldirektör för Arbetsförmedlingen. Hon kommer närmast från tjänsten som överdirektör på myndigheten. "En viktig uppgift nu är att skapa arbetsro", säger hon.
ArbetsdomstolenNyhetST förlorade mot Linnéuniversitetet i Arbetsdomstolen. Rätten slår fast att två år är 730 dagar vilket medför att en visstidsanställning enligt lagen går över till tillsvidareanställning dag 731. Det får till följd att STs medlem, med 730 dagars anställning, inte har rätt till tillsvidareanställning.