Annons:
Foto: Erik By Erik
Föreställning
Kultur
AVBirgitta Haglund0 kommentarerTyck till!

Folklig Petter sticker gärna ut

I år firar landets meste och folkligaste rappare Petter tjugo­årsjubileum som artist. Närmast kommer han att turnera med sin föreställning Kul på vägen, där han med humor och självironi berättar om sitt liv.

Mycket väntar detta jubileumsår för Petters del, utöver föreställningen Kul på vägen. Samma dag som Publikt intervjuade honom släppte han en ny singel, och i början av april kommer hans nya album Lev nu, dö sen. Senare under året släpper han ännu mer musik och under sommaren och hösten kommer han att turnera. »Det går bra nu«, för att citera en av hans låttitlar.

Petter beskriver sig själv som passions­driven och energisk. Under vårt samtal förmedlar han ett stort engage­mang och en näst intill outtröttlig energi. Den nya singelns titel är Toppen av ett berg, och att bestiga berg, anta olika utmaningar, är typiskt för honom.

– Jag har gjort väldigt många saker i mitt liv som har varit utanför min komfortzon, säger han.

Tidigare var en sådan sak att tala inför publik, men genom åren har han blivit en van föreläsare. Utöver musik­skapandet har han startat två krogar, två skivbolag, skrivit tre böcker, jobbat som sommelier och studerat social­pedagogiskt ungdomsarbete … för att ha roligt. Kul på vägen bygger på hans mantra – att just ha kul på vägen – och innehåller en del musik, en hel del humor och ännu mer självironi.

– Jag jobbar väldigt mycket och försöker samtidigt vara hemma mycket med mina barn. Min fru är också egenföretagare och vi kör på ganska hårt båda två, men vi försöker ha roligt medan vi gör det.

Föreställningen, eller föreläsningen, handlar om hur man kan vända motgångar till framgångar.

– Det är inget som säger att mina erfaren­heter är ett framgångsrecept, jag berättar bara om hur det har varit för mig och de flesta känner igen sig på något sätt.

Han beskriver till exempel hur han på botten av sin karriär gick från utsålda konsertlokaler till att spela på en pizzeria i Lerum för åtta personer. Och han berättar om sin skolgång där han på grund av dyslexi fick kämpa för att hänga med. Han har länge intresserat sig för att försöka peppa ungdomar till att våga tro på sig själva och sina drömmar. I sin bok 16 rader från 2013, som utgår från hans raptexter, beskriver han bland annat hur det är att ha läs- och skrivsvårigheter. Men han vill inte »martyra« kring de motgångar han haft, säger han.

– Jag har en positiv tro på att det mesta går att göra om man vill och jag ser mig själv göra det mesta om jag bara känner för det.

Det är en inställning som han ursprungligen mötte hos sin mamma, som alltid trodde på honom.

– Ville hon någonting, då såg hon till att det hände. Det har jag i mig också. Hur jävligt det än är så går det att vända situationer.

I år är han nominerad till årets talare på Talarforum, vilket är en väldigt stor sak för honom.

– Det finaste betyg jag har fått är när en gymnasieskola med 1 700 elever, i en stad i Norrland, satt tysta i en timme och lyssnade på mig, utan att röra sina mobiler. Sedan kom de fram efteråt och sa: Det är skönt med dig för du pratar vårt språk.

När han var nära fyrtio år fick han sin adhd-diagnos och plötsligt blev hans behov av fasta rutiner högst begripligt, liksom hans koncentrationssvårigheter.

– Det var ganska odramatiskt. Jag försöker se det positiva i det. Det kan faktiskt vara en bra sak att inte ha konsekvenstänk, för det har gjort att jag har vågat säga rakt ut vad jag tycker och tänker när det har behövts.

Petter tycker att vi lever i en hård tid och menar att hans föräldraskap till fem barn har gjort honom mer politiskt medveten.

– Jag är politisk på många sätt och enga­gerar mig en hel del i olika samhälls­problem, via musik, debattartiklar och sociala medier.

Titt som tätt blir han inbjuden till debatter, men han har svårt för dagens debattklimat:

– Jag tackar ofta nej, mycket på grund av att jag tycker debatter i dag många gånger handlar om härskar­tekniker.

Musikmässigt har Petter alltid grävt där han står och använt sitt eget liv som inspirationskälla.

– Det blir problem för artister som har varit rebeller när de debuterade och så sitter de där med villa, Volvo och barn och försöker fortfarande vara rebeller.

Han har inget behov av att vara rebell själv, däremot är han mer än gärna folklig. Genomslaget efter hans medverkan i Så mycket bättre 2010 blev stort. Samtidigt bryr han sig inte om normer,
varken som hiphopartist eller som människa. I Kul på vägen talar han om att det finns något bra i att vara annorlunda.

– Vi är ofta så rädda för att sticka ut. Att bryta mot normer handlar egent­ligen om att frigöra sig, att vara fri i sitt sinne. Det handlar om att hitta sin egen nisch.

»Kul på vägen« på turné i vår

Rapparen Petter Alexis Askergren firar detta år tjugoårsjubileum som artist. Han slog igenom 1998 med låten Mikrofonkåt och albumet Mitt sjätte sinne. I januari släppte han singeln Toppen av ett berg, där Madi Banja gästar och är medkompositör, och i april kommer albumet Lev nu, dö sen (Sony Music Sweden).

Petters föreställning Kul på vägen spelas 28 februari i Vara och kommer sedan att turnera i landet under våren.

Bli den första att tycka till!
STNyhetInför valet i höst kommer ST att driva krav på mer personal på myndigheterna, meddelarskydd för bolagsanställda och en nollvision för hot och våld.
HögskolanNyhetAndelen studenter med utländsk bakgrund vid svenska lärosäten fortsätter att öka. Under läsåret 2016/17 hade nästan var fjärde nybörjare vid högskolan utländsk bakgrund, enligt statistik från UKÄ.
STNyhetDet blev inget namnbyte för ST. Efter en intensiv debatt om både omröstningsproceduren och sakfrågan röstade 61 kongressombud för förbundsstyrelsens namnförslag Sterka och 59 för ST. Men eftersom en namnändring skulle ha krävt två tredjedels majoritet räckte det inte.
Val 2018FördjupningOavsett vem som vinner valet är det stor sannolikhet att arbetsrätten förändras. De borgerliga partierna vill ändra turordningsreglerna för att ge företagen bättre villkor. På den andra sidan blockgränsen vill politikerna i stället skärpa reglerna för tillfälliga anställningar.
FORSKNINGNyhetRegeringen har beslutat om ett särskilt gästforskningprogram för amerikanska klimat- och miljöforskare. Motiveringen är att president Trump gjort omfattande nedskärningar på området.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen har bristande kunskap om vilka effekter olika insatser ger för nyanlända. Det konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Det kan orsaka att de står utanför arbetsmarknaden längre tid.
JämställdhetNyhetVälutbildade män och kvinnor får ungefär samma lön när de startar sina karriärer. Men därefter ökar männens löner snabbare än kvinnornas, konstaterar Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering, IFAU, i en rapport.
POLISENNyhetPolisen vill lösa sina rekryteringsbehov genom polisutbildning vid ytterligare ett lärosäte, utökad distansutbildning och polisutbildning för specialister inom andra områden. Bättre villkor och arbetsmiljö ska också underlätta rekryteringen av 20 000 personer till 2024.
SocialförsäkringarNyhetRiksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, har anmält Försäkringskassans hantering av assistansersättning till Justitiekanslern. RBU anser att myndigheten gjort sig skyldig till domstolstrots.
PolisenNyhetNu begär Polisen att 1 020 studenter antas till polisutbildningen våren 2019, uppger Ekot. Anledningen är polisbristen. Samtidigt föreslår ST inom Polisen i Gävleborg ett snabbspår för civilanställda till polisbehörighet.
HÄLSANyhetFör första gången på sex år minskar sjukfrånvaron i staten. Men sjuktalen behöver sänkas snabbt de kommande tre åren för att nå regeringens mål, enligt en rapport från Statskontoret.
SocialförsäkringNyhetFörsäkringskassan och Arbetsförmedlingen har tagit fram en gemensam avsiktsförklaring för att förstärka sitt samarbete och för att göra övergången från sjukskrivning till arbete enklare.
EUNyhetRiksdagen har med 164 röster mot 144 beslutat att i ett motiverat yttrande till EU-kommissionen säga nej till förslaget att inrätta en arbetsmyndighet på EU-nivå.
EXTRAKONGRESSNyhetBara 3 av 70 var för namnbyte från Fackförbundet ST till Fackförbundet Sterka när ST-företrädare inom universitets- och högskoleområdet samlades till ordförandekonferens. Flertalet vill ha kvar Fackförbundet ST, och i andra hand Publikt, säger avdelningsordförande Annika Aronsson.
ArbetsmiljöNyhetChefer i offentlig sektor arbetar under orimligt stor press. Det anser socialminister Annika Strandhäll, S. I ett studiosamtal hos Aftonbladet morgon diskuterade hon chefers arbetsvillkor med Sacos ordförande Göran Arrius.
NORGENyhetUngefär 6 200 statsanställda i Norge kommer att gå ut i strejk på torsdag morgon, om inte de pågående medlingsförsöken i löneförhandlingarna lyckas. Fyra fack står bakom varslet – LO, Unio, Akademikerna och YS.
PolisenNyhetEn arbetsmiljöenkät inom Polismyndigheten får skarp kritik av anställda, därför att de förväntades svara direkt till chefen, rapporterar Ekot. Enkäten hade godkänts i förväg av facken. ”Vi gjorde ett misstag”, säger STs avdelningsordförande Karin Svenning.
ArbetsmarknadNyhetAllt fler äldre arbetar längre. 125 000 fler över 55 år är i jobb i dag jämfört med för tio år sedan, enligt Arbetsförmedlingen. Nästan åtta av tio i åldern 55-64 år jobbar, men också bland dem över 65 har sysselsättningen ökat.
KRIMINALVÅRDENNyhetNästan 70 procent av de anställda inom Kriminalvården har en mer eller mindre stark upplevelse av att det råder en tystnadskultur på arbetsplatsen. Det skriver myndighetens internrevision i en rapport om arbetet kring värdegrund och etik.
MigrationsverketNyhetSkyddsombudet Oskari Lundahl på Migrationsverkets förvar Kållered tycker inte att problemen med hot och våld tas på tillräckligt stort allvar.
STNyhetSka Fackförbundet ST fortsätta heta ST, byta namn till Sterka eller till Publikt? Frågan avgörs på en extrakongress.
SjukpenningNyhetLäkare klarar inte att leva upp till Försäkringskassans krav vid sjukskrivning för psykisk ohälsa, konstaterar Riksrevisionen efter en granskning. Det kan leda till brister i rättssäkerhet och enhetlighet.
JämställdhetNyhetDen nordiska jämställdhetspolitiken har lett till ökat deltagande av kvinnor på arbetsmarknaden och därmed kraftigt stärkt BNP-ökningen i Norden, enligt en rapport från samarbetsorganisationen OECD.
SjukpenningNyhetFörvaltningsrätternas domare bedömer sjukintygen olika när de överprövar rätten till sjukpenning. Det anser jurister på de fyra kammarrätter som är närmast högre instans, uppger Ekot.
OMLOKALISERINGNyhetFack och arbetsgivare på myndigheterna har inlett förhandlingar om de anställdas villkor när regeringen beslutar om omlokaliseringar. ”Vi har konstruktiva diskussioner”, säger STs förhandlingschef Åsa Erba-Stenhammar.
POLISENNyhetPolismyndigheten måste göra om sin upphandling av pass, slår Kammarrätten i Stockholms län fast i en dom. Orsaken är att Polisen inte kunnat visa att andra leverantörer än anbudsvinnaren Svenska pass inte missgynnats.
POLISENNyhetEn tidigare inköpschef vid Polisen får löneavdrag för att han ägnat sig åt fastighetsaffärer på arbetstid och utan att meddela arbetsgivaren. Media rapporterade om affärerna, vilket riskerat att försämra Polisens anseende, enligt myndighetens personalansvarsnämnd.
RättsväsendetNyhetSveriges advokater dömer ut förvaltningsdomstolarna i en undersökning från organisationen Rättvis skatteprocess. Sex av tio advokater anser att förvaltningsdomstolarna är partiska och sju av tio anser att domarna är dåligt motiverade.
A-kassanNyhetAntalet karensdagar i a-kassan minskas från sju till sex från 2 juli. En enig riksdag har ställt sig bakom regeringens förslag. Regeringen beslutade i torsdags om ändringen i lagen.
ArbetsmiljöNyhetVar tredje myndighetsanställd Jusek-medlem har utsatts för våld, hot, trakasserier, skadegörelse, mutförsök eller annan otillbörlig påverkan de senaste två åren, skriver två företrädare för förbundet i en debattartikel.
FORSKNINGNyhetRådmannen Johan Modin får regeringens uppdrag att förbereda inrättandet av den nya myndigheten Etikprövningsnämnden. Nämnden startar sin verksamhet 1 januari 2019.
ArbetsmarknadNyhetAntalet deltagare i arbetsmarknadspolitiska insatser har konsekvent överskattats. Det kommer Riksrevisionen fram till i en granskning av insatser under åren 2006 till 2015.
ArbetsförmedlingenNyhetArbetsförmedlingen stoppar användningen av sitt nya verktyg för att matcha arbetssökande nyanlända mot jobb. Verktyget Jobskills kan användas för flyktingsspionage, uppger SVT.
EUNyhetDe offentliganställdas fackförbund i Europa, EPSU, har beslutat att stämma EU-kommissionen inför domstol. Striden gäller minimiregler för inflytande för statligt anställda vid omställningar.
SKATTEVERKETNyhetSkatteverkets interna arbete för att motverka oegentligheter behöver styras upp rejält, anser myndighetens internrevision. Exempelvis saknas fortfarande en ordning för att hantera incidenter där ledningen är inblandad – trots de senaste årens skandaler kring tidigare generaldirektören och överdirektören.
FackligtNyhetEU-ländernas gemensamma deklaration om sociala rättigheter är ett hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen, skriver näringslivets forskningsinstitut Ratio i en rapport. TCOs Europachef Per Hilmersson håller inte med.
migrationsverketNyhetMigrationsverket gjorde fel när en arbetstagare i Mälardalen blev uppsagd från sin provanställning, enligt ST som stämmer myndigheten i Arbetsdomstolen. Målet är principiellt viktigt, enligt förbundsjurist Joakim Lindqvist.
DANMARKNyhetParterna inom stat och kommun i Danmark har efter omfattande konfliktvarsel kommit överens om ett nytt treårigt avtal. Avtalet säkrar ett reallönelyft, enligt fackförbundet HK Stat.
ArbetsförmedlingenNyhetCoachföretag som avslöjats med meningslösa aktiviteter och misstänkt fusk skulle stoppas av Arbetsförmedlingen. Men i verkligheten blev flera av dem kvar och fick ännu mer pengar, uppger SVT.
HögskolanNyhetAntalet helårspersoner vid universitet och högskolor ökade med 290 under 2017. Totalt fanns 60 600 helårspersoner vid lärosätena, varav nästan 10 000 doktorander.
FÖRSÄKRINGSKASSANNyhetNio höga chefer på Försäkringskassan och fyra före detta generaldirektörer har undertecknat ett skarpt brev till regeringen om avsättningen av Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler. ”Beslutet är helt obegripligt”, säger Adriana Lender, tidigare generaldirektör på myndigheten.
FörsäkringskassanNyhetRegeringens beslut att sparka Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler får kritik. Om det inte är olagligt är det åtminstone ett högst olämpligt beslut, skriver förre ordföranden i Högsta förvaltningsdomstolen, Sten Heckscher, i en debattartikel i Svenska dagbladet.
HögskolanNyhetRiggade anställningar och nepotism är en del av verkligheten när högskolan rekryterar personal. Det menar fackförbundet Sulf i en rapport som granskar anställningsprocessen vid tre lärosäten.