Föräldraskap för nybörjare

PÅ JOBBET2005-02-02

Tillkomsten av ett nytt liv är det närmaste ett mirakel vi människor kan komma. Men det räcker inte med att kunna knipa rätt och byta blöjor – det finns en hel del lagar, förordningar och avtal som du behöver kunna också.

Av:  Christian Örjestål

Idag vet vi med säkerhet att det inte är en stork som levererar barn till nyblivna föräldrar. Barnen växer i mammans mage under vanligtvis nio månader. Därefter sker saker med mammans kropp som gör att den lilla nyfödda kan komma ut i friska luften och ta ett första djupt andetag och därefter, om humöret är sånt, lägga av ett ordentligt gallskrik och signalera sin egen nedkomst på jorden.

Vi vet att det är så det fungerar.

Men lika allmängiltiga är inte begrepp och förkortningar som Föräldraledighetslagen, SGI, LSS, havandeskapspenning, vanlig- och tillfällig föräldrapenning, mamma- och pappamånader, adoptionskostnadsbidrag och så vidare.

Därför tar vi det från början.

Under graviditeten

Det ställs stora fysiska, och psykiska krav på dig som väntar barn. Under graviditeten är det en hel del som din kropp ska orka med. Mot slutet av graviditeten kan det därför vara värdefullt med viss ledighet.

Du har rätt att vara ledig från jobbet när sju veckor återstår av din graviditet. Om du har ett fysiskt tufft yrke som du, på grund av graviditeten, inte orkar med kan du be om att få bli omplacerad. Om det inte är möjligt att genomföra kan du ansöka om:

  • Havandeskapspenning – Från och med den 60e till och med den 11e dagen innan den beräknade förlossningen kan du, på grund av fysiskt påfrestande arbete, få havandeskapspenning. Du kan även få havandeskapspenning om der finns risker i arbetsmiljön som gör att du inte får jobba och det inte finns någon chans till omplacering. Fråga ditt skyddsombud om vad som gäller på din arbetsplats.
  • Sjukpenning under graviditeten – Om din graviditet gör att du blir sjuk och sjukdomen begränsar din arbetsförmåga med minst 25 procent är du berättigad till sjukpenning. Om en gravid har rätt till sjukpenning under graviditeten avgörs alltid genom en individuell prövning.

Efter graviditeten

Upp till och med det att barnet är 18 månader har du rätt att vara helt ledig från arbetet. Fram till det att barnet fyller åtta år, eller går ut första klass i skolan, har du som förälder rätt att förkorta din arbetstid med 25 procent. Om inget annat har avtalats ska du anmäla till arbetsgivaren att du ska vara föräldraledig senast två månader innan ledigheten tas ut.

Rätten till ledighet är reglerad i Föräldraledighetslagen.

Lagen säger dessutom:

  • Både mammor och pappor har rätt till ledighet.
  • Även adoptivföräldrar omfattas av lagen.
  • För att få vara föräldraledig krävs det att du varit anställd i minst ett halvår, eller arbetat minst tolv månader under de senaste två åren.
  • Ledigheten kan tas ut som en sammanhängande ledighet eller delas upp på högst tre perioder per år.
  • Ledigheten kan tas ut både med
    och utan föräldrapenning eller tillfällig föräldrapenning.

Pappadagar

En nybliven pappa kan få tio dagar med ersättning i samband med ett barns födelse. Föräldrar som adopterar ett barn har rätt till fem dagar var, om de inte enats om annat.

Föräldrapenning

Föräldrapenning ger föräldrarna möjlighet att avstå från arbetet för att under maximalt 480 dagar vårda barnet. Vid tvillingfödsel är föräldrarna berättigade till ytterligare 180 dagar med föräldrapenning. En förälder kan, bortsett från de reserverade mamma- och pappamånaderna, avstå sin rätt till dagar med föräldrapenning till förmån för den andra föräldern. De med ensam vårdnad har rätt till samtliga dagar.

Den gravida kan, från och med 60 dagar innan beräknad födsel, ta ut föräldrapenning.

Ersättningen för föräldrapenningen grundas på den sjukpenninggrundande inkomsten (SGI). Under 390 av de 480 dagarna är ersättningen 80 procent av SGI. Den som inte har någon SGI får ersättning enligt en grundnivå.

Det finns ett övre tak för SGI på 7,5 prisbasbelopp (tidigare kallat för basbelopp). Vid vissa arbetsplatser och inom vissa arbetsmarknadssektorer fyller arbetsgivaren ut föräldrapenningen utöver taket på 7,5 prisbasbelopp. Kontrollera med ditt lokala fack vad som gäller på just din arbetsplats.

  • Föräldrapenningen är pensionsgrundande och beskattas.
  • Föräldrapenning kan inte tas ut samtidigt som man arbetar eller studerar.
  • Föräldrapenningen kan tas ut som heldag, trefjärdedels dag, halvdag, en fjärdedels dag eller en åttondels dag.
  • Båda föräldrarna kan inte vara lediga med föräldrapenning samtidigt för samma barn.
  • Föräldrapenning betalas inte ut under semesterledighet.

Tillfällig föräldrapenning

I normala fall kan du få tillfällig föräldrapenning tills barnet fyllt tolv år. Tillfällig föräldrapenning ges till föräldrar som stannar hemma och vårdar sjuka barn istället för att arbeta. Under de första åtta månaderna ges tillfällig föräldrapenning endast om barnet behöver vårdas på sjukhus.

Rätten till tillfällig föräldrapenning kan överlåtas på en annan person som, istället för föräldern, stannar hemma från arbetet för att vårda barnet.

Funktionshinder

Om ditt barn har ett funktionshinder gäller Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS). Lagen reglerar olika insatser som handlar om boende samt olika sorters personligt stöd. Din kommun har ansvar för vissa av dessa insatser.

Adoption

Genom adoption får barnet samma ställning som om det hade fötts inom familjen. De rättsliga banden till de biologiska föräldrarna klipps och de nya föräldrarna upptar barnet som sitt eget. Den som ska adoptera ett utländskt barn kan ansöka om bidrag hos Försäkringskassan. Bidrag ges endast till adoptioner som sker genom en auktoriserad adoptionsförmedling. Bidraget är skattefritt och uppgår till 40 000 kronor för varje barn.

Barnbidrag

Barnbidraget är på 950 kronor i månaden och betalas ut automatiskt om barnet föds i Sverige. Barnbidraget betalas ut till och med det kvartal då barnet fyller 16 år. Barn som är 16 år och fortfarande går i grundskolan har rätt till förlängt barnbidrag.

Flerbarnstillägg

Om man har tre eller flera barn som man får barnbidrag för får man flerbarnstillägg. Flerbarnstillägget är för tillfället: 248 kronor per månad för det tredje barnet, 760 kronor per månad för det fjärde barnet och 950 kronor per månad för det femte och varje ytterligare barn.

Problem i arbetslivet

Jämo får allt fler anmälningar och förfrågningar som gäller problem i samband med graviditet och föräldraskap. De vanligaste problemen är:

  • Uppsägning, avskedande, avbrytande av provanställning eller liknande.
  • Problem med att förena förvärvsarbete och föräldraskap.
  • Omplaceringar.
  • Försämrad löneutveckling eller försämring av andra anställningsvillkor.

Jämställdhetslagens diskrimineringsförbud ger en möjlighet för enskilda att anmäla könsdiskriminering till facket eller Jämo. När en kvinna diskrimineras, i anslutning till graviditeten eller under föräldraledigheten, är lagens regler tillämpliga.

Vid en anställningsintervju kan hända att intervjuaren ställer frågor som rör barn eller en eventuell blivande graviditet. Det är svårt att ge råd hur en sådan fråga ska besvaras. Men generellt kan man säga att arbetsgivaren inte har med din familjeplanering att göra. Och ska inte heller ställa några frågor om den.

Mer information och källor:

www.forsakringskassan.se

www.jamombud.se

Det går även att kontakta STs jourlinje ST Direkt på 020-578 578. ST Direkt är öppen klockan 08.00-20.00 varje vardag.

ÄMNEN:

Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA