Förändra inte vår pensionsålder

DEBATT2004-09-07

Under ett par års tid har det skrivits spaltkilometer om hur illa det kommer att bli då 40-talisterna pensioneras. Själv tillhör jag dem.

I de flesta artiklarna talas om att man måste jobba längre än till ordinarie pensionstid. Politikerna har ju haft årtionden på sig att införa ett system som är bra för alla intressegrupper. Man skulle inte ha behövt hamna i dagens situation.

Mitt budskap till politikerna är: Rör inte vår ordinarie pensionsålder, 65 år. Låt gärna folk arbeta hur länge var och en önskar, men inför ingen lag som generellt ger högre pensionsålder till 67 eller hemska tanke ännu längre fram. Försämra heller inte den pension som vi kommer att få då vi lämnar jobbet.

De flesta av oss 40-talister har jobbat sedan vi var 13-14 år och då är det banne mig helt OK att lämna arbetslivet vid 65 års ålder.

De stora fackliga organisationerna har här att bevaka att politikerna inte tar det förödande steget. Att man har försatt sig i denna situation får man försöka krångla sig ur utan att försämra för oss 40-talister.

Så TCO, LO, Saco med flera: Bevaka era medlemmars intresse och hejda politikerna från att höja pensionsåldern generellt.

Tord Åkerberg

ST inom Arbetsmarknadsverket

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

Arbetsmarknad
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA