Förebygg psykisk ohälsa i arbetslivet

DEBATT: ARBETSMILJÖ 2013-10-15

Se de positiva effekterna av att förebygga och hantera psykisk ohälsa. Den uppmaningen framför åtta debattörer till besluts­fattare inom politik och näringsliv.

Psykisk ohälsa är den vanligaste sjukskrivningsorsaken. Trots att det är så vanligt gör vi ändå för lite för att förebygga eller agera tidigt vid psykisk ohälsa. Hur kommer det sig att vi på våra moderna arbetsplatser fortfarande blundar för signaler om psykisk ohälsa? Varför är tystnaden kompakt? Tecknen finns där, men det är alltid någon annan som ska agera: arbetsgivaren, chefen, skyddsombudet, kolleger, närstående, individen själv.

Mot den bakgrunden fick tre studenter uppdraget att hitta en lösning som får arbetslivet att agera tidigt vid psykisk ohälsa. De kom tillbaka med den enkla men briljanta idén om en psykisk förbandslåda. Detta hände för ett år sedan och i dagarna sätts en prototyp till världens första kompletta förbandslåda upp på flera arbetsplatser i landet. Förutom plåster och bandage innehåller lådan en självskattning för att upptäcka tidiga tecken på psykisk ohälsa och telefonnummer för snabb hjälp.

Lika lysande som idén med den psykiska förbandslådan är, lika förvånande är det att det dröjt till år 2013 innan ett initiativ som detta tas. Bakom förbandslådan finns nämligen ett unikt samarbete mellan myndigheter, näringsliv, arbetsmiljöexperter, företagshälsovård och inte minst privatpersoner med egna erfarenheter av psykisk ohälsa. Samarbetet speglar bredden bland dem som vill se en förändring i arbetslivet.

Samarbetet speglar också hur kostsam ohälsan är. I våras publicerade kampanjen Hjärnkoll en ekonomisk rapport som visar att företagens brist på agerande vid psykisk ohälsa kostar mer än 15 miljarder kronor årligen, och än mer om man också beräknar produktionsbortfallet. Vad psykisk ohälsa kostar individen som stängs ute från arbetslivet finns det ännu inga kompletta siffror på. Men det finns flera studier som styrker att det inte förbättrar den psykiska hälsan.

Vill vi ha ett långt och hållbart arbets­liv måste vi arbeta fram fler fungerande lösningar för att förebygga och agera vid psykisk ohälsa i arbets­livet. Vi måste också sluta tissla och tassla kring frågan. I en tidigare undersökning från Hjärnkoll svarar fyra av tio som upplevt psykisk ohälsa att man valt att inte berätta om det på sin arbetsplats. Att så många människor inte känner sig bekväma med att vara öppna med sin hälsa är ett problem. Dels för att tystnaden kan vara ett tecken på rädsla för att bli diskriminerad eller dåligt bemött. Dels för att tystnaden är förknippad med andra arbetsmiljöproblem.

Vi vill uppmana fler arbetsplatser att se de positiva effekterna av att bättre förebygga och hantera psykisk ohälsa – för såväl arbetsgivare, den anställde som samhället i stort. Vi vill också uppmana beslutsfattare inom såväl politik som näringsliv att investera i en lägre sjukfrånvaro genom förebyggande och tidiga rehabiliterande insatser vid psykisk ohälsa. Det vinner alla på – arbetsgivarna, de anställda och samhället i stort.

 

Rickard Bracken
projektledare, hjärnkoll

Joachim Morath
vd, feelgood

Per Larsson
beteendevetare, previa

Urban Svensson
företagsläkare och medicinskt ledningsansvarig, previa

Charlotta Gottschalk Dieden
arbetsmiljöexpert, sveriges byggindustrier

Carin Stoeckmann
vd, byggmästar’n i skåne

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA