Förhandlingarna avslutade

CSN2003-10-16

Beslutet om CSNs kontorsorganisation är fattat. Elva lokalkontor läggs ner och 135 anställda sägs upp. Samtidigt ska 60 – 70 personer anställas.

– Vi har fått gehör för är att de som arbetar på de kontor som ska vara kvar, framför allt i Lund och Göteborg, erbjuds frivilliga omställningar som pensionsavgångar och hjälp med att söka nytt jobb, säger ST-Studiestöds ordförande Arne Mellqvist.

På så sätt blir det lättare för anställda vid de kontor som ska läggas ner och som finns inom pendlingsvstånd att stanna kvar inom CSN.

– Det räddar både anställningstillfällen och kompetens, säger Arne Mellqvist.

I övrigt har CSNs beslut inte förändrats mycket jämfört med utgångsbudet. En skillnad är att det ska finnas kvar ett serviceställe med fem anställda i Luleå.

Men Arne Mellqvist tror att budet hade sett annorlunda ut om inte ST-Studiestöd argumenterat för att det finns ekonomiskt utrymme för en större bemanning än vad CSN ansåg från början.

– Däremot har vi inte tagit ställning till kontorsorganisationen. Vi har medlemmar på alla kontor och har inget mandat att sätta något kontor före ett annat.

Arbetsgivaren är skyldig att erbjuda dem som sägs upp omplacering till de nya tjänsterna, men alla ligger inte på pendlingsavstånd.

ST-Studiestöd har reserverat sig bland annat mot att arbetsgivaren saknar helhetssyn och att man tidigt borde ha börjat med frivilliga omställningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA