Förmån gör fånge fri fortare

KRIMVÅRD2005-06-09

Kriminalvårdsutredningen föreslår en återgång till halvtidsfrigivning, men med en ny benämning – utökad frigång. Möjligheten att återfå friheten efter halva strafftiden erbjuds de fångar som skött sig.

Utredningen föreslår att man inför en ny sorts förmånssystem för intagna i kriminalvården. Genom att sköta sina åtaganden enligt en individuell verkställighetsplan kan den intagne arbeta sig upp till högre förmånsnivåer. Den som i något avseende missköter ett förtroende eller bryter mot givna regler flyttas i stället ner i ”förmånsstegen”.

– De som har skött sig får möjlighet till den här utökade frigången under förutsättning att man avtjänat minst hälften av straffet och minst sex månader. Det ska också klart framgå för den dömde vad han eller hon ska gör för att fortsätta att ha frigång. Och följer man inte de villkoren så återintas man i anstalt, sa utredningens ordförande lagman Barbro Thorblad vid en pressträff.

I praktiken innebär utredningens förslag att den som sköter sig väl under anstaltstiden belönas med att få utökad frigång dygnet runt redan efter halva strafftiden. När två tredjedelar av strafftiden har gått övergår frigången till villkorlig frigivning.

Ett alternativ för den som befinner sig på en förhöjd förmånsnivå blir att avtjäna tiden mellan halvtid till villkorlig frigivning efter två tredjedelar av strafftiden på så kallade halvvägshus, boenden som kontrolleras av kriminalvården.

Den som inte nått de övre förmånsnivåerna kommer som tidigare att bli villkorligt frigiven sedan två tredjedelar av straffet avtjänats. Medan den som missköter sig så grovt under strafftiden att man befinner sig på grundnivån i förmånssystemet efter särskild prövning ska kunna tvingas sitta av hela strafftiden på anstalt.

Kriminalvårdskommittén föreslår att Kriminalvårdsnämnden och övervakningsnämnderna avskaffas. Beslut som fattas av Kriminalvården ska istället kunna överklagas till allmän förvaltningsdomstol.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Kriminalvården
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA