Försäkringskassan anmäld till JK

SOCIALFÖRSÄKRINGAR2018-05-22

Riksförbundet för rörelsehindrade barn och ungdomar, RBU, har anmält Försäkringskassans hantering av assistansersättning till Justitiekanslern. RBU anser att myndigheten gjort sig skyldig till domstolstrots.

RBU vill att JK granskar om Försäkringskassan generellt hanterar assistansersättningen på ett rättssäkert sätt, men också om det finns systemfel inom Försäkringskassan. Enligt RBK hamnar myndigheten ständigt på en linje som uppenbart strider mot det allmänna rättsmedvetandet när det handlar om tillämpningen av reglerna för personlig assistans.

RBU hänvisar till en vägledande dom från Högsta förvaltningsdomstolen som slagit fast att sondmatning ska motivera assistansersättning. Trots domen har Försäkringskassan fattat beslut som enligt RBU är i strid med Högsta förvaltningsdomstolens beslut.

”Vi tror att det är unikt att en myndighet på detta flagranta sätt väljer att helt bortse från en prejudicerande dom i högsta instans. Vi anser att Justitiekanslern, som har ansvar för att granska myndigheters beslut och arbete, måste starta en granskning av Försäkringskassan. När en så pass stor och mäktig myndighet väljer att bryta mot lagen och trotsa en dom i högsta instans kan det bara inte passera obemärkt”, skriver förbundsordföranden Maria Persdotter och generalsekreteraren Henrik Petrén i en debattartikel i Svenska Dagbladet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA