Försäkringskassan köpte ut chef

FÖRSÄKRINGSKASSAN2018-11-23

Sparkade generaldirektören Ann-Marie Beglers närmaste medarbetare har köpts ut från Försäkringskassan av efterträdaren, tillförordnade generaldirektören Maria Hemström-Hemmingsson. Enligt Expressen fick han en ersättning på 3,1 miljoner kronor.

Under Ann-Marie Beglers tid som generaldirektör arbetade Lars-Åke Brattlund som avdelningsdirektör för sjukförsäkringen, vilket är en av de tyngsta befattningarna på myndigheten och direkt underställd generaldirektören.

I slutet av april i år fick Ann-Marie Begler sparken och ersattes av Maria Hemström-Hemmingsson. Regeringens kritik mot Ann-Marie Begler handlade främst om hanteringen av sjukförsäkringen och personer som fallit mellan stolarna när de blivit utförsäkrade.

Nu avslöjar Expressen att Maria Hemström-Hemmingsson strax efter att hon tillträtt köpte ut Lars-Åke Brattlund för 3,1 miljoner kronor. Enligt ett avtal som tidningen tagit del av framgår det att Lars-Åke Brattlund sagt upp sig själv. Men, i samband med att hans sista månadslön betalades ut sattes ytterligare 24 månadslöner in på hans konto i en klumpsumma. Sammanlagt rör det sig om 3 156 000 kronor.

ST inom Försäkringskassan kände inte till utköpet.

– Vi visste ingenting om detta. Vi kan förstå att man behövde förändra i ledningsgruppen och sjukförsäkringen är ju den avdelning som fått mest kritik. Men personligen tycker jag inte att detta är rätt sätt att använda skattepengar på. Ett bättre sätt hade varit att möjliggöra en omplacering, säger Thomas Åding, vice ordförande för ST inom Försäkringskassan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA