Försäkringskassan läckte hemliga uppgifter

FÖRSÄKRINGSKASSAN2017-03-21

Användare på Försäkringskassans tjänst Mina sidor informerade på måndagen myndigheten att de fått tillgång till hemliga uppgifter om andra användares ärenden. Försäkringskassan stängde då tjänsten.

Försäkringskassans system för självbetjäning, Mina sidor, stängdes ned under flera timmar på måndagen sedan känsliga uppgifter om enskilda användare läckt ut. Flera personer hörde under dagen av sig till myndigheten och berättade att de fått tillgång till information om andra personers ärenden, som personnummer, löneuppgifter och namn på deras barn, uppger Ekot.

Enligt Försäkringskassan berodde problemen på en uppdatering av systemet. Pressekreteraren Makan Afshinnejad uppger att ”något med cacheminnet” gjorde att den gamla informationen inte försvann:

”Sedan har det skett någon form av komplikation som gjort att personuppgifter blandats med varandra, så när du gått in på Mina sidor har du kanske sett mina löneuppgifter och så vidare”, säger han till Ekot.

Sedan felet hittats och åtgärdats öppnade tjänsten igen på måndag eftermiddag.

Försäkringskassan varnar också sina användare för bedragare på Facebook. Enligt myndigheten är det någon eller några som just nu kontaktar personer på Facebook och utger sig för att vara antingen från Försäkringskassans kundtjänst eller från Försäkringskassans kundportal.

Bedragarna har skickat personliga meddelanden för att be om personliga uppgifter. Vissa har även blivit uppringda. Myndigheten påpekar att Försäkringskassan aldrig begär personliga uppgifter på Facebook eller i andra sociala medier. Ärendet är polisanmält och en förundersökning har inletts.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA