Försäkringskassan misstänker fler för brott

FÖRSÄKRINGSKASSAN2016-02-26

Försäkringskassan misstänker ytterligare medarbetare för medverkan till fusk med assistansersättningen. ”Vi kommer att polisanmäla det vi upptäcker”, skriver generaldirektör Ann-Marie Begler i en debattartikel.

För knappt två veckor sedan lämnade Försäkringskassans ansvarsnämnd över ett ärende till åklagare, där en handläggare på myndigheten olovligt förmedlat registrerade uppgifter till ett assistansföretag. Nu skriver Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler i en debattartikel i Dagens Nyheter att fler anställda och före detta anställda är misstänkta för medverkan i fusk kring assistansersättningen:

”De brott det kan röra sig om är tjänstefel, dataintrång eller brott mot tystnadsplikt. För bolagens del kan det handla om medverkan till de nyssnämnda brotten eller mutbrott. Men det är givetvis polis och åklagare som utreder och avgör vilken brottsrubricering som är aktuell,” skriver generaldirektören.

Ann-Marie Begler är i artikeln angelägen om att betona att det handlar om några få enskilda medarbetare, och att de allra flesta som arbetar vid myndigheten ”har en hög etik och moral och ett mycket stort engagemang i verksamheten och för brukarna”.

Fuskande och oetiska bolag undergräver och hotar själva assistansreformen, skriver Ann-Marie Begler. Därför borde branschen i eget intresse vara intresserad av att motverka alla former av fusk och manipulationer. Försäkringskassan har intensifierat den interna kontrollen, gett utökade resurser till internutredare och begränsat tillgången till viss information i datasystemen. Men det räcker inte, enligt Ann-Marie Begler. Det behövs större insatser av tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg, IVO:

”För att assistansreformen ska kunna värnas krävs att branschen agerar korrekt. Ett försvagat förtroende minskar tilltron till den och äventyrar därmed brukarnas rätt till ett liv på samma villkor som andra. Därför måste vi alla, myndigheter, bolag och brukare visa att vi inte accepterar fusk, oegentligheter och brottslighet som gröper ur legitimiteten och därmed hela reformen.”

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Inlagt av Drabbad (ej verifierad) lör, 07/16/2016 - 13:15
Men lögner och ignorerade av lagstiftningen från handläggare talas det inte om.

Det är inte längre möjligt att kommentera artikeln.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA