Försäkringskassan stäms för diskriminering

DISKRIMINERING2017-12-20

Försäkringskassan stäms inför tingsrätten för diskriminering, skriver Arbetet. Stämningsansökan har lämnats in av LO-TCO Rättsskydd sedan en utlandsfödd fackmedlem nekats sjukpenning.

Mannen kom till Sverige i början av 1990-talet, Efter mer än tio års industriarbete fick han allvarliga ryggproblem, som ledde till flera år med sjukskrivningar och arbetslivsinriktad rehabilitering. Så småningom beviljades han lönebidrag på halvtid för en anpassad anställning, skriver Arbetet, men på grund av smärta kunde han inte arbeta alls. När mannens läkare sjukskrev honom i slutet av 2016, avslog Försäkringskassan hans ansökan om sjukpenning.

”Om du inte är nöjd med reglerna i Sverige kan du flytta härifrån”, var det besked han fick när han kritiserade Försäkringskassans beslut, skriver tidningen. Det var i samband med ett möte mellan Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och mannens fackliga representant.

Den jurist vid LO-TCO Rättsskydd som företräder mannen anser att myndigheten genom uttalandet gjort sig skyldig till trakasserier på grund av mannens etniska bakgrund. Myndigheten krävs på 50 000 kronor i diskrimineringsersättning för brott mot diskrimineringslagen, uppger Arbetet.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA