Försäkringskassan vill skärpa lagen

ASSISTANS2019-11-13

I ett brev till regeringen begär Försäkringskassan att lagen ska skärpas, för att det ska blir möjligt för myndigheten att stoppa blufföretag från att få ut assistansersättning.

Det är efter en dom i Högsta förvaltningsdomstolen som Försäkringskassan uppmärksammar regeringen på olämpliga och kriminella företag fått ökade möjligheter att arbeta med personlig assistans. Därför föreslår Försäkringskassan i skrivelsen att lagtexten i socialförsäkringsbalken ska skärpas. Enligt myndigheten innebär domen att myndigheten inte längre kan neka att betala ut assistansersättning till en enskild försäkrad, även om assistansen utförts av en anordnare som saknar tillstånd.

”Vi kan aldrig acceptera att olämpliga eller rent brottsliga aktörer utnyttjar luckor i lagen och skor sig på människor i stort behov av hjälp”, kommenterar Marie Axelsson, chef för avdelningen för funktionsnedsättning på Försäkringskassan, begäran i ett pressmeddelande.

Försäkringskassan har möjlighet att stoppa utbetalningar till en anordnare utan tillstånd och i stället betala ersättningen direkt till den försäkrade. Men det förekommer att assistansbolag utnyttjar den som fått assistans som mellanhand, och då hamnar pengarna ändå hos bolaget.

”Att stoppa utbetalningar kan få stora konsekvenser för den som får assistans och avsikten med vår skrivelse är att komma åt felaktigt utnyttjande av försäkringen samt förhindra brottsliga upplägg. Därför föreslår vi en formulering som säger att vi ska kunna fortsätta betala ut ersättning om det finns särskilda skäl. Det kan till exempel handla om att hen anställer egna assistenter under tiden hen hittar en ny anordnare som uppfyller kraven”, konstaterar Marie Axelsson.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA