Försäkringskassorna följer statens avtal

FÖRDJUPNING2003-12-04

Hallstahammar med sitt dryga 30-tal anställda är storleksmässigt ett genomsnittligt försäkringskassekontor. Försäkringskasseområdet har ett eget avtal som har flera likheter med de statliga löne- och anställningsförmånerna.

Hallstahammar med sitt dryga 30-tal anställda är storleksmässigt ett genomsnittligt försäkringskassekontor. Försäkringskasseområdet har ett eget avtal som har flera likheter med de statliga löne- och anställningsförmånerna.

Här i Hallstahammar är arbetsmiljön för de partiellt sjukskrivna och arbetsfördelningen under sjukfrånvaron mest aktuell utöver det elektroniska ärendehaneringssystemet.

Storstadsproblem som hot och våld i arbetet eller liknande förekommer knappast, säger arbetsplatsombudet Britt-Marie Modén. Om man ser till måluppfyllelse har arbetssituationen förbättrats något de senaste åren och sommaren har man klarat utan att arbeta övertid.

– Fler anställda behövs ändå om vi ska orka i längden och kunna påverka antalet långtidssjukskrivna.

Omorganisationen när kontoren i Hallsta- och Surahammar slogs ihop gick enligt henne förvånansvärt bra. Från att tidigare ha minskat personalen har nu fyra personer nyrekryterats. Tre av de nyanställda har högskoleutbildning.

– 90 procent av oss är med i Försäkringsanställdas förbund, upplyser hon. Men vad samgåendet mellan ST och FF innebär i praktiken vet jag inte riktigt. Hittills har jag inte heller märkt någon skillnad mellan att vara med i LO eller TCO, som vi gick över till 2002.

Lönemässigt bedömer Britt-Marie Modén att Hallstahammar ligger ungefär på nedre halvan av lönespannet. Snittlönerna är på 16 500–17 500 kronor i månaden och för rehabiliteringssidan 18 500–19 500.

Det centrala löneavtalet är på 2,5 år och ska ge 3 procent för 2002 och 3,3 för nästa år. Antalet revisionstillfällen avgörs på länsnivå, vilket inte är klart än, liksom potterna för respektive försäkringskassa.

Varje försäkringskassa sluter ett lokalt avtal och Britt-Marie Modéns förhandlingsmotpart är chefen Göran Tjärnhell. Han tror på ett lokalt avtal i månadsskiftet oktober–november.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA