Försäkringskassorna nyanställer - drygt 500 har redan fått jobb

FÖRDJUPNING: HALV MILJARD EXTRA2003-07-29

För första gången på mycket länge vågar försäkringskassorna nyanställa. Man räknar dessutom med att regeringens satsning på att bekämpa ohälsan ska pågå i mer än ett år.

Nästan hälften av de 500 miljonerna ”friska” pengar, som försäkringskassorna fått för 2003, är redan reserverade för arbetet med det nya pensionssystemet, för att utbilda fler förtroendeläkare och för att betala pris- och löneuppräkningen.

Resterande 270 miljoner kommer att användas till att anställa fler handläggare och rehabiliteringssamordnare.

Vid försäkringskassorna i Västmanland och Blekinge tjuvstartade man nyanställningarna redan under hösten 2002, medan en del andra kassor fortfarande håller på med nyrekryteringar eller funderar på om de ska våga rekrytera.

Enligt regeringens nu gällande planeringsramar ska extrasatsningen med 500 miljoner kronor till försäkringskassorna gälla även för 2004– 2006.

Men kassorna vet också att Riksförsäkringsverket aviserat att man nästa år ska börja ta ut rationaliseringsvinster från det nya ärendehanteringsstöd, ÄHS, som installerades under 2002. Trots att vinsterna ännu inte visat sig, ska det sparas 300 miljoner kronor redan 2004.

Flest nyanställningar har gjorts vid de största försäkringskassorna, i Stockholm, Skåne och Västra Götaland, men även mindre försäkringskassor har satsat friskt.

Till exempel i Gävleborg har kassan i sin budget för 2003 räknat med att utnyttja sex miljoner av sin anslagskredit.

Tillsammans med tilldelade extrapengar ska man då kunna göra ett trettiotal nyrekryteringar, bl a genom att tillsvidareanställa tidigare vikarier och dessutom rekrytera folk utifrån.

En del samarbetsprojekt med bl a arbetsförmedlingen ska också påbörjas så snart man lyckats hämta hem projektmedel för dessa.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA