Försämra inte kvinnors pension

UPPROP2004-04-27

Låt inte jämställdheten ske på vår bekostnad. Det skriver en grupp försäkringsanställda kvinnor i Norrbotten i ett öppet brev.

I dag har flertalet kvinnor med lång anställningstid inom försäkringskassorna rätt att gå i pension vid 60 år, medan männens pensionsålder är 65. De olika villkoren finns med i övergångsbestämmelser från 1992.

Jämo anser att reglerna är könsdiskriminerande och behöver ändras. Frågan finns med i förhandlingarna om ett nytt statligt pensionsavtal.

Försäkringskassornas sektion i Norrbotten befarar att det kan sluta med att kvinnornas pensionsålder höjs i nivå med männens.

I ett öppet brev till arbetsgivaren, Riksförsäkringsverket och Jämo skriver kvinnorna att ingen arbetsgivare skulle drömma om att förändra männens pensionsavtal.

”Men när Jämo nu kräver att försäkringskassornas pensionsvillkor ska vara könsneutrala, då ser vår arbetsgivare ingen annan lösning på problemet än att försämra villkoren för oss kvinnliga anställda som grupp.”

De menar att en försämring av kvinnornas villkor strider mot den första paragrafen i jämställdhetslagen. Där sägs bland annat att lagen siktar till att förbättra främst kvinnornas villkor i arbetslivet.

Sektionen uppmanar kvinnorna vid andra försäkringskassor att också skriva öppna brev.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA