Försenad diskrimineringsutredning nu i gång

JÄMSTÄLLDHET2019-09-26

Regeringen ska utreda om det ska bli möjligt att utdöma sanktioner mot arbetsgivare som inte följer diskrimineringslagen. ”Det är en jätteviktig utredning som handlar om hur man ska förebygga och komma åt själva roten till diskriminering”, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, MP.

Direktiven till utredningen kom redan före valet, hösten 2018, men själva utredningen har tillsatts först nu. Utredare är Thomas Bull, justitieråd vid Högsta förvaltningsdomstolen, och han har ett år på sig för att komma med föreslag på åtgärder mot arbetsgivare och utbildningsanordnare som inte arbetar mot diskriminering och sexuella trakasserier.

– Vi behöver se till att det får konsekvenser om man inte jobbar aktivt med att förebygga diskriminering, säger jämställdhetsminister Åsa Lindhagen.

På frågan hur det kommer sig att utredningen tillsatts först nu, drygt ett år efter det att direktivet antogs, svarar hon att allt stannade upp efter valet, under de månader landet hade en övergångsregering. När regeringsbildningen väl var klar var det mycket att ta tag i, inte minst vårbudgeten, förklarar hon.

– Det är många frågor man skulle vilja vara klar med, helst redan i går. Det viktiga är att utredningen nu är igång och att vi har en utredare på plats, säger hon.

Åsa Lindhagen anser att utmaningarna på området är många.

– Inte minst om vi tänker på metoo-uppropen hösten 2017 som gjorde det tydligt att vi behöver trygga arbetsplatser. Det handlar också om osakliga löneskillnader, att det inte ska finnas skillnader i lönesättningen mellan kvinnor och män.

Redan med dagens lagstiftning finns det en möjlighet för Nämnden mot diskriminering att utkräva vite av arbetsgivare som inte följer lagen. Men det räcker inte, menar Åsa Lindhagen. Ett vitesföreläggande förutsätter en lång process och är ett system som sällan har använts.

– Därför är bedömningen att vi behöver titta på mer kraftfulla verktyg, till exempel om Diskrimineringsombudsmannen ska kunna sätta in sanktioner på plats, vid själva tillsynen.

Hon tillägger dock att hon inte vill föregripa utredningen, utan att det är en fråga som utredaren får titta på.

Åsa Lindhagen.
Bild: Kristian Pohl/Regeringskansliet
Åsa Lindhagen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA