Forskningen: Så kan arbetslivet bli längre

FÖRDJUPNING: PENSIONSÅLDER2016-11-22

Arbetsmiljön och attityden till äldre medarbetare spelar störst roll för valet att fortsätta arbeta i stället för att gå i pension, visar forskning. Möjligheter att anpassa arbets­schemat kan också göra att fler orkar jobba längre.

I en ny rapport från Arbetsmiljö­verket sammanfattar ett antal forskare kunskapsläget kring äldre i arbets­livet. De konstaterar att arbets­miljön och arbetsplatsens attityder till äldre medarbetare är centrala för valet mellan att fortsätta arbeta eller att gå i pen­sion. Utöver dessa faktorer handlar det om den egna hälsan, privat­ekonomin, det sociala samman­hanget på jobbet och om arbetsuppgifterna upplevs som intressanta.

Det finns dock forskning som visar att behovet av vilotid ökar med åldern. Rapporten refererar ett forskningsprojekt där anställda fick möjlighet att minska sin arbetstid med 20 procent från 58 års ålder, vilket gav mer vilotid mellan arbets­passen. Det minskade sjukfrån­varon, något som kan göra att anställda orkar jobba längre, konstateras i rapporten. Andra studier visar dock att äldre arbetstagare inte behöver gå ned i tid om de själva kan styra arbetstakt och arbetstider.

Enligt författarna till Arbets­miljö­verkets rapport behövs insatser på olika nivåer – på samhälls­nivå, orga­nisations- och företags­nivå och individ­nivå – för att förlänga och förbättra anställdas arbetsliv. Forskarna lyfter fram ett antal punkter:

  • En avvägd fysisk och mental arbets­belastning vad gäller arbetsuppgifter och befogenheter.
  • Att rotera och förändra arbetsuppgifter för att minska statisk belastning och utslitning.
  • Att rotera och förändra arbetsuppgifter för att minska tristess och öka motivation och arbetstillfredsställelse.
  • Att erbjuda arbetstidsscheman som tar tillvara individens behov i förhållande till hälsa och återhämtningstid.
  • Möjlighet till kompetensutveckling och till att ingå i utveckling och nya projekt oavsett ålder.
  • En organisationskultur som tar tillvara äldre medarbetares erfarenhetskunskap.

Antalet anställda som har fyllt 67 år eller är äldre ökar varje år, enligt Statens tjänstepensionsverk. 2014 var drygt 1 400 statsanställda över 67 år, fler män än kvinnor.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA