Första ronden avklarad

LEDARE2007-11-27

Nu är STs största centrala avtal i hamn. Facket har stått upp bra gentemot arbetsgivarnas krav. Men en stor del av arbetet återstår – de lokala förhandlingarna.

Äntligen! Utropet är inte bara lämpligt för att hälsa besked om nobelpristagare i litteratur. Det passar också utmärkt för den avtalsuppgörelse för statens anställda som till slut träffades mellan Offentliganställdas Förhandlingsråd – där ST ingår – och Arbetsgivarverket.

Först efter fem och en halv månaders förhandlingar, och nära två månader efter att det gamla avtalet löpt ut, kom parterna överens.

Förhandlingar om kollektivavtal är sällan enkla och aldrig fria från motsättningar. Men en anledning till att förhandlingarna drog ut på tiden var Arbetsgivarverkets krav på radikala – och svårsmälta – förändringar. Inga garantier för löneökningarnas storlek, om de lokala parterna inte kommer överens. Inga garanterade löneökningar för den enskilde medarbetaren. Och därtill förändringar av arbetstidsreglerna som hade kunnat få till följd att arbetsgivaren ensidigt kunnat förlägga ordinarie arbetstid till lördagar och söndagar.

Med de förutsättningarna kan man konstatera att facket lyckats stå upp väl för sin lönepolitik. Att man i det nya avtalet får möjlighet att kalla in de centrala parterna om lönebildningen på arbetsplatsen inte fungerar är ett framsteg. Det kan göra det lättare att hålla styrfart i lokala diskussioner om lönekriterier och förhandlingsordning.

Det intressantaste för de allra flesta är naturligtvis hur stora löneökningarna blir. Här trodde STs företrädare att det var en självklarhet att statens anställda skulle hålla jämna steg med den övriga arbetsmarknaden. Men det satt långt inne – frågan om nivåer gick till medling. Till slut blev det en garanti om de 10,2 procent, som genom industriavtalet blivit normen på svensk arbetsmarknad.

Viktigt och värdefullt är också att arbetsgivarnas avsättningar till tjänstepensionen ökar i det nya avtalet.

Sammantaget tycks de flesta ST-företrädare som haft insyn i förhandlingarna med Arbetsgivarverket vara någotsånär nöjda. Och, som någon påpekade: Helt nöjd med ett avtal blir man aldrig. Det är trots allt en förhandling det handlar om.

Samtidigt som ST suttit i långbänk med Arbetsgivarverket, har andra områden förhandlat klart. På Posten tycks det ha varit lättare att komma överens och resultatet har blivit ett avtal som kan innebära rejäla lönelyft för många lågavlönade.

Även på myndigheterna kan anställda med låga löner glädja sig åt en hyfsad individgaranti och ett engångsbelopp som inte är knutet till månadslönens storlek.

Än så länge är det dock omöjligt att i detalj veta vad de nya avtalen i slutänden innebär för STs medlemmar. Det mesta som de centrala parterna kommit överens om kan ändras i lokala förhandlingar. Det är en sund ordning som gör det möjligt att ta hänsyn till verksamheternas skilda förutsättningar och krav. Men det ställer också stora krav på kunskap och engagemang hos medlemmar och förtroendevalda. Bara genom intensivt arbete på arbetsplatserna kan goda lokala avtal säkras.

Även om det finns anledning att glädjas åt att de centrala parterna till slut kunnat skaka hand, betyder inte det att det fackliga avtalsarbetet är slut. Nu börjar den spännande andra akten.

Alexander Armiento
chefredaktör

Detta är en ledartext. Den speglar ledarskribentens personliga uppfattning.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA