Fortfarande lågkonjunktur på arbetsmarknaden

BUDGET2004-09-21

Regeringen utlovar satsningar mot arbetslösheten. Skattesänkningar, AMS-utbildningar och pengar till kommunerna ska leda till fler jobb. Men det är långt kvar till regeringens sysselsättningsmål.

I samarbetet med vänsterpartiet och miljöpartiet har regeringen satt upp mål på flera områden för den ekonomiska politiken: sysselsättning, arbetslöshet, antal socialbidragstagare och ohälsotal. De årliga budgetpropositionerna är en viktig mätpunkt för hur det går.

Och i år har det inte gått så bra. Regeringen är visserligen nöjd med den ekonomiska tillväxten och den pågående konjunkturuppgången, men på arbetsmarknaden är det fortfarande lågkonjunktur.

Den öppna arbetslösheten blir 5,6 procent i år, enligt regeringens beräkningar. Det är en bra bit ifrån målet 4 procent – som bara är ett delmål på den tänkta vägen mot full sysselsättning. Nästa år väntas gruppen arbetslösa minska något, till 5,1 procent.

Men andelen sysselsatta ligger i prognosen kvar på omkring 77 procent ända fram till 2007, vilket kan jämföras med målet 80 procent.

Regeringens förslag för att få bättre fart på arbetsmarknaden är framför allt skattesänkningar och mer pengar till kommunerna. Dessutom får AMS resurser för att ta in fler arbetslösa i utbildning och program.

Skatteändringarna innebär att inkomstskatterna sänks, grundavdraget höjs och skatten på arv och gåvor avskaffas.

På det statliga området finns satsningar framför allt på bistånd, forskning och investeringar i vägar och järnvägar. Även rättsväsendet får förstärkningar.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA