Förtidspension kan slopas

NYHET2003-12-15

Regeringen vill slopa begreppet förtidspension. Förtidspensionerade ungdomar under 30 år ska i stället få aktivitetsersättning, medan äldre personer får en sjukersättning som ska ingå i sjukförsäkringssystemet.
I båda fallen finns dels ett ekonomiskt grundskydd för den som haft låga eller inga inkomster dels en inkomstrelaterad ersättning som beräknas på de tre högsta årsinkomsterna under en viss period (fem till åtta år).
Ersättningen blir 64 procent av denna så kallade antagandeinkomst. Grundskyddet ligger på 2,4 prisbasbelopp (88 560 kronor) för personer över 30 år, medan ungdomar under 21 år börjar på 2,1 prisbasbelopp (77 490 kronor), en nivå som sedan höjs successivt.
I den promemoria som låg till grund för regeringens lagrådsremiss föreslogs att de som får aktivitetsersättning måste delta i verksamheter som försäkringskassan ordnar. Förslaget fick hård kritik och har plockats bort från lagrådsremissen. Däremot ska försäkringskassan ha en skyldighet att erbjuda aktiviteter.
Det nya systemet, som regeringen vill införa från januari 2003, berör också alla som redan har sjukbidrag eller förtidspension.
Trots att man samtidigt ändrar både skatte- och avdragsregler ska ersättningsnivån bli ”i det närmaste oförändrad” jämfört med i dag, enligt regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA