”Fortsätt kampanjen”

”ÖPPNA SVERIGE”2003-12-02

ST och TCO vill att regeringens satsning på öppenhet i offentliga myndigheter ska permanentas.

ST och TCO vill att regeringens satsning på öppenhet i offentliga myndigheter ska permanentas.
Företrädarna för regeringens kampanj ”Öppna Sverige” föreslog i samband med kampanjens avslutning att en permanent funktion för öppenhet ska inrättas. TCO bifaller det förslaget i sitt remissyttrande. Flera undersökningar visar att de offentliganställdas kunskaper om offentlighetsprincipen har blivit sämre, påpekar TCO.

TCO instämmer också i förslaget att även privatanställda som arbetar i offentligfinansierad verksamhet ska ha yttrande- och meddelarfrihet.

Däremot får kampanjrapporten kritik för att den i alltför liten utsträckning berör bristen på inre öppenhet på offentliga arbetsplatser. ”Även för ledande företrädare inom offentlig förvaltning borde den tilltagande tystnaden på arbetsplatserna mana till eftertänksamhet”, skriver TCO.

Enligt förslaget skulle den nya öppenhetsfunktionen placeras i KKR, Statens kvalitets- och kompetensråd. KKR tackar och tar emot, men säger i sitt remissvar att uppdraget bör begränsas till stimulans och stöd till offentliga förvaltningar, inklusive kommuner och landsting. De senare bör då också bidra ekonomiskt till verksamheten, anser KKR.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA