Fortsatt sjunkande arbetslöshet

ARBETSMARKNAD2019-05-14

Arbetslösheten fortsätter att minska, men i långsammare takt. Det framgår av ny statistik från Arbetsförmedlingen. Också antalet långtidsarbetslösa har minskat rejält sedan förra sommaren.

I april hade 142 000 arbetslösa varit utan jobb i minst tolv månader. Det är 11 000 färre än samma månad i fjol. Totalt var drygt 337 000 personer inskrivna som arbetslösa på Arbetsförmedlingen i april. Det är 13 000 färre än för ett år sedan.

”Arbetsmarknaden är fortfarande stark, men utvecklingen av arbetslösheten tyder på en avmattning i ekonomin. Detta drabbar ofta personer med en svagare anknytning till arbetsmarknaden först”, kommenterar Arbetsförmedlingens analyschef Annika Sundén i ett pressmeddelande.

Parallellt med den sjunkande arbetslösheten minskar också antalet personer som har ett arbete med stöd. I april hade knappt 97 000 personer ett arbete med stöd, jämfört med över 102 000 i slutet av december. Det är i huvudsak antalet personer med extratjänster som minskat, från 18 700 i december till 14 000 i april.

”De subventionerade anställningarna är viktiga för personer som står långt från arbetsmarknaden. När möjligheterna att få vissa typer av anställningsstöd minskar behöver vi arbeta mer tillsammans med arbetsgivarna och utbildningsväsendet kring utbildning, praktik och validering av utländska kompetenser”, konstaterar Annika Sundén.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA