Fortsatta proteststrejker i Grekland

EU2010-04-23

Det grekiska budgetunderskottet är större än tidigare beräknat, uppger Eurostat. Parallellt med EU-kraven på besparingar fortsätter proteststrejkerna mot regeringens nedskärningar.

Enligt EU-organet Eurostat är Greklands budgetunderskott 13,6 procent av BNP, jämfört med de 12,7 procent som tidigare beräknats. Det grekiska finansdepartementet hävdar att felräkningen beror på att den tidigare grekiska regeringen ”maskerade” budgetunderskottet, skriver de svenska fackens Brysselkontor. Den socialistiska grekiska regeringen under ledning av Giorgos Papandreou förklarar sig beredd att vidta ytterligare åtgärder som följd av de nya siffrorna.

Samtidigt fortsätter strejkerna i Grekland. På torsdagen deltog mer än 10 000 offentliganställda och studenter i en protestmarsch till parlamentet med krav på stopp för nedskärningarna. Vårdpersonal, lärare, skattmasar och varvsarbetare genomförde en 24-timmarsstrejk, som enligt Reuters lamslog den offentliga sektorn.

Samtidigt sitter representanter för Internationella valutafonden, IMF, och EU i överläggningar med den grekiska regeringen om ytterligare åtgärder för att få ner det grekiska underskottet. De åtgärder som regeringen hittills beslutat om innefattar bland annat frysta pensioner, indragen bonus för statsanställda och skattehöjningar.

De strejkande kräver hårdare tag mot skattefusk och korruption i stället för nedskärningar som drabbar vanliga löntagare. Fackförbundet Adedy, som representerar en halv miljon offentliganställda, varnar för ytterligare strejker:

”Vi väntar oss en social explosion i en nära framtid. Möjligheten att IMF kräver fler åtgärder kommer att utlösa den”, säger Adedys generalsekreterare Ilias Iliopoulos till Reuters.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Ekonomi EU Facket
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA