Förundersökning mot Peter Springare inleds

POLISEN2017-08-22

Åklagaren har beslutat att starta en förundersökning kring polisen Peter Springare, rapporterar SVT. Han anmäldes av Polisen för dataintrång i våras.

I februari skrev Örebropolisen Peter Springare ett uppmärksammat inlägg på Facebook om hur många av de tungt kriminella han utredde bar utländska namn.

Han skrev också en debattartikel i tidningen Nerikes allehanda på liknande tema som fick Polisen att fatta misstankar om att han gjort slagningar i myndighetens databaser på ett otillåtet sätt. Polisen gjorde då en anmälan om dataintrång.

Efter att ha studerat bevisen har nu den särskilda åklagaren Lena Lithner beslutat sig för att inleda en förundersökning, rapporterar SVT.

Den som döms för att ha gjort otillåtna slagningar i Polisens register får i de flesta fall böter. Men fängelse finns i straffskalan.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

ÄMNEN:

Polisen