FRA utvecklar skydd för myndigheter

IT-SÄKERHET2013-01-10

Nya specialutvecklade brandväggar ska bli svenska myndigheters nya skydd mot internetattacker. Systemet utvecklas vid Försvarets radioanstalt, FRA, och har redan börjat användas vid en myndighet.

Enligt Computer Sweden, CS, arbetar FRA med att utveckla externa brandväggar för att skydda svenska myndigheter mot internationella cyberattacker och it-spionage. De ska ge ett skydd som kommersiella brandväggar och antivirusprogram inte klarar av att ge.

”Vi kan se i vår signalspaning mot utlandet att det förekommer mycket angrepp. Det handlar om statliga underrättelseaktörer och avancerat industrispionage”, säger Fredrik Wallin vid FRA till tidningen.

Genom den signalspaning som FRA kontinuerligt bedriver samlas information som kan avslöja attacker som de kommersiella systemen inte upptäcker. Det system som myndigheten nu utvecklar kallas tekniskt detekterings- och varningssystem, TDV, och är resultatet av ett direkt uppdrag från regeringen till FRA, skriver CS.

Systemet är redan i drift i anslutning till en icke namngiven statlig myndighet. Enligt FRA har flera mycket avancerade attacker redan avslöjats med verktyget. FRAs avsikt är att sätta systemet i drift för att skydda fler myndigheter och statliga bolag, men det förutsätter att regeringen skjuter till mer pengar till utvecklingen. Enligt CS bereds frågan nu på näringsdepartementet inför höstens budget från regeringen.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA