Från Ceylon till England

KULTUR: BÖCKER2013-06-18

En ung flicka vill bli av med sin oskuld och en pojke tar båten från Ceylon till England. Det är ramen i romaner som Publikts krönikör Sanna Töringe tipsar om.

Av:  Sanna Töringe

Det sägs att unga pojkar tänker på sex större delen av sin vakna tid. Vad tänker unga flickor på? Pastellfärgade rosendrömmar? Knappast.

  • Flickan i Clèves av Marie Darrieussecq är en roman som nästan hänsynslöst skildrar en ung flickas våldsamma uppvaknande. Solange vill till varje pris bli av med oskulden och letar bland traktens män. Hon är kanske ingen vanlig flicka, hennes hemligheter kan vara djupt begravda i lager av sängtäcken, det är svårt att veta varför hon annars är så utagerande. Men, det är kanske precis så det är, fast det är få som har lyckats fånga dessa glidande känslor på ett så suveränt sätt som Darrieussecq. Man känner småstaden, längtan ut, kåtheten, rivet i kroppen. Solange med sin ungdom och sitt begränsade synfält blir brutalt grym. Och männen faller, de stackarna. (Norstedts förlag, översättning Lisa Lindberg)
  • Kattens bord av Michael Ondaatje är en gammaldags roman, en sådan som är trevlig att läsa, och då menar jag inte att vara ironisk. Detta är ett bra bokbygge, inrymt i en stor passagerarbåt på väg från Ceylon till England. Allt ryms, de koloniala stämningarna, klasskillnaderna, en pojkes väg från instängd barndom mot en tillvaro med egna, fria tankar. Som läsare ser man hela tiden författaren själv och luras tro att det är hans egna minnen. Michael Ondaatje flyttade 1954 från Sri Lanka, dåtidens Ceylon, till England. Strunt samma vad som är fiktion och vad som är verkligt, det äventyrliga uppen­barar sig överallt och jag njuter av myllret på både övre och undre däck. Pojken Michael placeras vid Kattens bord, längst från kaptenens bord i matsalen. Det är där som de intressantaste karaktärerna i boken håller till, som den stillsamme Mr Mazappa som i plommonfärgad kostym varje kväll spelar i fartygsorkestern. (Natur & Kultur, översättning Nille Lindgren)
  • Brinnande livet av Alice Munro är en novellsamling där kvinnorna är självklara medelpunkter. Männen cirklar runt som satelliter och betyder både allt och intet. Alice Munros signalement är den snabba brytpunkten, överraskningen som visar att allt kan hända, när som helst. I snabba rader bygger hon upp komplicerade känsloliv och mångbottnade relationer. Jag avgudar henne och suger långsamt på historierna. (Atlas, översättning Rose-Marie Nielsen)
  • Oui, Chef! av Marcus Samuelsson har kommit ut i pocket och är så välskriven och rolig att läsa. Hans väg mot framgången som prisad ung köksmästare i New York är som en snabb löparrunda med många hinder. (Bonnierpocket, översättning Margareta Eklöf)
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA