Annons:
Gästkrönika
Krönika
AVFredrik Quistbergh2 kommentarerTyck till!

Fredrik Quistbergh: Lyssna till livet omkring dig

Fredrik Quistberg lyssnar till sin vardag som journalist, författare och medföljande.

När lyssnade du på din vardag senast? Ljuden berättar en egen historia om samhället vi lever i. För över tio år sedan flyttade jag till El Salvadors huvudstad San Salvador. Jag kunde knappt ett ord spanska och fick på så sätt chansen att vässa min förmåga att iaktta och lyssna. Det var många nya och ovana ljud.

Jag lärde mig känna igen säkerhetsvakternas flöjtspelande på natten. Ett kort tvidelidi betydde »jag finns här och gör skäl för min lön«. Tre mer bestämda tvidelidi tvidelidi tvidelidi motsvarade »nu är det något på gång och jag har upptäckt det«. Jag lärde mig också skillnaden mellan pistolskott och fyrverkerier. Tricket för att kunna skilja dem åt handlar om avståndet mellan smällarna. Fyrverkerierna låter: Kaduuu, kaduuu. Pistolskotten: ka-ka-ka.

Sedan dess har jag försökt lyssna in varje ny plats jag kommit till. För snart två år sedan gick flyttlasset till Lettland. Min fru började jobba på svenska ambassaden i Riga och hela familjen hängde med. Riga kanske inte känns lika exotiskt som San Salvador och ljuden här skiljer sig inte heller så mycket från en svensk stadsvardag.

Här hörs:

Borrandet – det pågår ständigt byggarbete i huset. Trappuppgången är täckt av byggdamm. När tidigare hyresgäster flyttar ut tar renoveringen vid. Lägenheterna stöps i nya former för kortare eller längre kontrakt. Brummandet och hackandet från betongen som bilas bort blandas med korta stötar från borrmaskin.

Glasklirret – på innergården finns flera behållare för att sortera sopor. Kärlen för att återvinna glas används flitigast. Eller, rättare sagt, det låter mest om dem. Extra vanligt verkar det vara att tömma sina glas på söndagar. Ett koncent­rerat KLIRR-KLIRR-KLIRR fyller innergården när flaskorna rasslar ned i kärlet från plastpåsen. Men sedan finns också de rotande klirrljuden. Flaskor som har hela havet stormar i det djupa plastkärlet. Det är tillfälliga besökare som letar efter åtråvärd pant eller kanske en flaska med något innehåll kvar.

Men det finns också ljud som är mer unika:

Sopkvasten – varje morgon runt åttatiden hörs piassavakvastens borst mot innergårdens sten. Varje morgon hälsar gårdstanten med ett »Labrit«. Och varje morgon är löv eller byggrester snyggt bortstädade såväl ute på gatan som inne på gården.

Fyrverkerierna – i vår trappuppgång finns en informationsskylt om när, var och hur fyrverkerier är tillåtna. Trots hård reglering är det väldigt populärt. Varenda helg hörs kaduuu, kaduuu. Av erfarenhet vet jag att det rör sig om just fyrverkerier. Inte så spännande, kanske, men det känns faktiskt ganska skönt.

Hur låter din vardag?

Fredrik Quistberg, journalist, författare och medföljande.

Inlagt av Birgitta Andersson lör, 06/24/2017 - 20:38
Vet vad du menar. Känner igen ljuden du beskriver. Fyrverkerierna!!! Här hos mej är det fågelkvitter och rassel från trädeträden när det blåser.
Inlagt av Agneta lör, 06/24/2017 - 11:12
Hej Fredrik!
Läste just då ditt inlägg om ljud i vår vardag. Väldig trevlig läsning som fick mig att tänka på vilka ljud som finns omkring mig i vardagen. Kartläggning pågår!
Ha en fin midsommardag. Hos mig en väldigt tyst dag!
NyhetST tar strid för en medlems rätt att genomföra skogsinventeringar och granska avverkningsanmälningar på sin fritid. Länsstyrelsen i Dalarnas län har beslutat att Sebastian Kirppu inte får ägna sig åt detta på sin fritid, med hänvisning till att det skulle kunna vara en förtroendeskadlig bisyssla. Förbundet vill nu att Arbetsdomstolen upphäver beslutet.
ArbetsmiljöNyhetStatliga myndigheter följer inte arbetsmiljölagens regler om att anställda ska ha inflytande över arbetet mot hot och våld. Det bedömer forskare som intervjuat huvudskyddsombud på tio stora myndigheter.
ÖppenhetNyhetEtt halvår efter att Journalistförbundet begärt att få ut utrikesminister Margot Wallströms e-postlogg har regeringen lämnat ut den. I stället för att hemligstämpla hela loggen har man prövat sekretessen rad för rad.
Val 2018FördjupningPublikts valbevakning fortsätter, nu med fokus på hur partierna ser på styrningen av myndigheter och statliga bolag. Några av STs viktigaste krav på den kommande regeringen är fler anställda i staten och att det inte blir några nya omlokaliseringar av myndigheter.
HögskolanNyhetAndelen forskande och undervisande personal ökar i förhållande till andra personalgrupper i högskolan, enligt statistik från Universitetskanslersämbetet, UKÄ.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan män och kvinnor fortsätter att minska på arbetsmarknaden, enligt en rapport från Medlingsinstitutet. Den oförklarade delen av löneskillnaden är nu 4,3 procent.
FörsäkringskassanNyhetJustitieombudsmannen riktar allvarlig kritik mot Försäkringskassan för dess långsamma handläggning av två fall där människor ansökt om ersättning för vård i ett annat EES-land.
PolisenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Polismyndigheten, sedan en man avlidit i samband med polistransport till ett behandlingshem.
HÖGSKOLANNyhetKonkurrens om forskningsmedel på universitet och högskolor leder inte till bättre forskning. Ökade statliga basanslag är en bättre väg att gå, enligt en ny forskningsstudie.
HÖGSKOLANNyhetEn bedragare lurade Malmö universitet att skicka en professors lön till sitt eget konto. ”Ganska genialt”, säger Polisens nationella expert på bedrägerier till Ekot. Universitetet ändrar nu sina rutiner.
REGERINGENNyhetTrots att Socialdemokraterna anser att allmän visstid bör avskaffas har Regeringskansliet har över 200 anställda på allmän visstid, rapporterar Dagens Nyheter. ”Allmän visstid är ett stort problem, och det har sett likadant ut i flera år", säger STs avdelningsordförande Thomas Janson till Publikt.
KRIMINALVÅRDENNyhetTvå kriminalvårdare på häktet i Helsingborg har friats av personalansvarsnämnden för sin användning av pepparsprej mot en intagen. Nyligen friades en kriminalvårdare av tingsrätten efter en liknande händelse.
BolagsverketNyhetBolagsverket i Sundsvall ska få en tydligare roll i kampen mot brottslighet. Det säger näringsminister Mikael Damberg, S, till SVT och lovar att se över lagstiftningen.
HögskolanNyhetUniversitets- och högskolerådet, UHR, får regeringens uppdrag att öka tillgängligheten till högskolan och att motverka diskriminering av studenter med funktionsnedsättning.
REGERINGENNyhetRegeringen utlovar 120 nya statliga jobb i Kiruna. De ska ersätta de arbetstillfällen som försvinner när Radiotjänst i Kiruna läggs ned.
SocialförsäkringNyhetFörra generaldirektören för Försäkringskassan, Ann-Marie Begler, får nu ett nytt uppdrag av regeringen. Hon ska utreda en samordning av utbetalningar från välfärdssystemen.
ArbetsförmedlingenNyhetJustitieombudsmannen, JO, riktar allvarlig kritik mot Arbetsförmedlingen för att ha lämnat ut uppgifter om en arbetssökandes personliga förhållanden utan att först pröva om uppgifterna omfattades av sekretess.
JämställdhetNyhetLöneskillnaden mellan statsanställda män och kvinnor har minskat med 0,9 procentenheter. Den del av löneskillnaden som inte kan förklaras av objektiva faktorer, den så kallade oförklarade löneskillnaden, ligger på 0,4 procent, skriver Arbetsgivarverket i en ny rapport.
HögskolanNyhetRiksdagen är enig om att hanteringen av uppkomna överskott vid landets lärosäten måste bli bättre. I ett beslut på onsdagen ställde sig alla partier bakom regeringens bedömning av Riksrevisionens granskning.
TRAFIKVERKETNyhetRiksrevisionen riktar omfattande kritik mot Trafikverket för myndighetens hantering av forskningsmedel. Trafikverket lever inte upp till kraven på ”ordning och reda”, enligt Riksrevisionen.
HÖGSKOLANNyhetST stämmer Göteborgs universitet inför Arbetsdomstolen. Universitetet hade beslutat om löneavdrag för en examenshandläggare, men ST anser att medlemmen inte åsidosatt sina skyldigheter i anställningen.
InternationelltNyhetSka det bli verklig fred är det upp till oss själva. Det konstaterar det sydkoreanska fackförbundet för offentliganställda, KPTU, efter toppmötet mellan USA och Nordkorea.
StatsförvaltningNyhet148 500 personer ska nyanställas i staten fram till slutet av 2022, enligt en beräkning som ST har gjort. Många av dem kommer att arbeta med it.
arbetsförmedlingenNyhetInspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, kritiserar i en ny rapport hur Arbetsförmedlingen sköter de arbetssökandes aktivitetsrapporter. Bara två av tre rapporter kommer faktiskt in till myndigheten.
BidragsfuskNyhetPolisen och Åklagarmyndigheten får regeringens uppdrag att gemensamt hitta metoder att förbättra och effektivisera arbetet mot bidragsfusk. Uppdraget ska genomföras i samråd med andra myndigheter.
SkolmyndigheterNyhetEn statlig utredning föreslår att myndigheterna på skolområdet slås samman. Utbildningsminister Gustav Fridolin, MP, avvisar dock förslaget. Han vill behålla myndigheterna, men regionalisera organisationen.
OpinionNyhetSocialdemokraterna är med 28,6 procent största partiet bland offentliganställda, Moderaterna är näst störst med 19,9 procent och Sverigedemokraterna får 17,1 procent. Det framgår av Statistiska Centralbyråns, SCBs, partisympatiundersökning.
JämställdhetNyhetOjämlikheten i hälsa ökar bland kvinnor, medan den i stort är oförändrad bland män. Det konstateras i en rapport från Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitiska studier, IFAU.
ArbetsrättNyhetRegeringens särskilde utredare föreslår att rätten att vidta stridsåtgärder begränsas och att en särskild nämnd inrättas för att besluta om fredsplikt. Men utredningens förslag läggs åt sidan till förmån från det förslag arbetsmarknadens parter presenterat.