Fri arbetstid blir "slavarbete"

FÖRDJUPNING: MILJÖN PÅ JOBBET NEDRUSTNING2003-12-15

Dåliga kunskaper kombinerat med en svag skyddsorganisation ligger bakom många brister i arbetsmiljön på statliga arbetsplatser. Det anser man på STs centrala kansli. Särskilt oroande är att ”fri” arbetstid kan bli slavarbete.

– Orsakerna är komplexa.

Det säger STs ombudsmän Mai Frohm och Åke Hedbom om orsaken till de problem som STs arbetsmiljöundersökning, Så mår ST-medlemmen, pekade på förra hösten: de psykiska och fysiska besvären har ökat genom stress, tystnad på jobbet mm.

Idag ska alla göra allt, både sköta myndigheternas kärnverksamhet och själva administrationen. Det går ut över handläggarna som måste utföra de arbetsuppgifter som administratörerna skötte tidigare. Fenomenet förekommer inom hela statsförvaltningen.

Även om många brister i arbetsmiljön är en effekt av nedskärningarna är detta inte hela förklaringen:

Datorsystemen och arbetsorganisationen medger inte annat än att de anställda sitter bundna vid datorn. Många har också fler kundkontakter och ska mer eller mindre ständigt vara tillgängliga via t ex mobiltelefon, vilket leder till stress. Sammantaget innebär detta att kraven på den anställde ökar, medan kontrollen över det egna arbetet minskar.

Dessutom, menar Mai Frohm och Åke Hedbom, är kunskaperna dåliga om arbetsmiljön och skyddsorganisationen på arbetsplatserna.

– Skyddsorganisationerna håller på att vittra sönder, säger han.

Så har exempelvis flexibel eller ”fri” arbetstid spritt sig över hela statsförvaltningen. Fenomenet döljer mycket ”svart” övertid.

Det finns också en gråzon med stora arbetstidsbanker på uppåt 200 timmar, där gränsen inte är tydlig när flextiden går över till att bli ren övertid, förklarar Mai Frohm.

– Det är ett problem att varken lokala facket eller ST centralt kopplar ihop arbetstid med arbetsmiljöfrågor, framhåller hon.

Om arbetstidslagen finns i botten för lokala flextidsavtal kan man begära en inspektion från Arbetsmiljöinspektionen (f d Yrkesinspektionen). Men i det allmänna anställningsavtalet på Arbetsgivarverkets område har arbetstidslagen skrivits bort.

– Det är ett resultat av att vi har decentraliserade eller lokala avtal. Inom staten har vi gått särskilt långt i det avseendet, konstaterar Mai Frohm.

– Resultatet har blivit ”slavarbete”, dvs man tolkar flexibel arbetstid som en sorts övertidsbetalning och skyldighet att arbeta jämt, tillägger Åke Hedbom. Lokala facket måste få en starkare organisation och mer kunskaper.

Vad ST gjort:

  • Arbetsmiljöundersökning hösten 1999.
  • Enkät till avdelningarna om hur STs arbetsmiljöundersökning hanterats.
  • Medverkat till föreställningen Max prestation, om stress i arbetet.
  • Gett ut skriften ”Tala är guld” och boken ”7:16” om öppenhet.
  • Regeringen har fått arbetsmiljöundersökningen som också behandlats i några myndigheters budgetdialog.
  • Våren 1999 träffade STs ordförande riksdagens arbetsmarknadsutskott. Det har lett till en motion om att ändra brottsbalken så att även staten ska kunna ådömas vite av Arbetsmiljöinspektionen.

Vad ST ska göra:

  • Ny arbetsmiljöundersökning i höst.
  • Lokala facken söks upp av respektive avdelning och regionala ST-enhet.
  • En handbok i arbetsmiljöarbete för skyddsombuden görs färdig i vår.
  • Alla skyddsombud inom ST ska få en enhetlig utbildning.
    Arbetsorganisation och IT är ett särskilt utvecklingsområde. ST försöker hitta lösningar för hur arbetet ska organiseras på datortäta arbetsplatser.

ÄMNEN:

Arbetsmiljö ST
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA