Friska vindar behövs

DEBATT2005-04-05

Det är viktigt att kvinnor – för jämställdhetens skull – ser sig som nya agenter i det fackliga arbetet och ifrågasätter gamla och dekadenta arbetssätt, skriver Alejandra Pizarro.

Jämställdhetsarbetet är en viktig del i arbetet för de mänskliga rättigheterna. Samhällets förmåga att upprätthålla jämställdhet i arbetslivet är ett betyg på hur välfärden fördelas.

Vår främsta anledning för att ge oss i kast med ojämställdheten i arbetslivet är självklart grundläggande fackliga uppfattningar om allas lika värde.

Fackförbundet ST driver en tydlig facklig politik i denna fråga. Det är inte svårt som STs representant på arbetsplatsen att driva jämställdhetsfrågan. Medlemmarna förstår vår avsikt med politiken och potentiella medlemmar attraheras. Arbetsgivaren respekterar ST därför att STs förtroendevalda äger djup kunskap om verksamheten, känner till arbetsgivarens mål för den och har en fungerande kommunikation med arbetsgivaren.

ST äger inflytande och är helt enkelt det ledande arbetsplatsfacket. Rätt facklig politik kräver därtill jämställda företrädare och jämställda arbetsformer.

Kvinnor och män har olika erfarenheter av makt och har därför olika sätt att vilja utöva makt och inflytande. Jag tror att de flesta av oss instämmer i påståendet att mäns sätt att bruka makt har varit dominerande vid förhandlingsbordet och på fackmötet. Vi tjänar alla på att testa nya sätt för inflytande och samarbete.

Jag vill uppmärksamma och debattera framför allt något jag väljer att kalla för repressiva men även diskriminerande (ur ett könsperspektiv) sammanhang. Sammanhang där maktmänniskor på båda sidor om förhandlingsbordet eller på fackmötet utbyter starka ord med varandra, lämnar en hel del mellan raderna och dunkar varandra i ryggen när de går därifrån. Det är sammanhang där maktmänniskor skyddar, stödjer och förstår varandra. Dessa sammanhang är kärnor i inhägnader dit kvinnor sällan släpps in, antingen därför att de inte tillåts göra det eller därför att de av integritetsskäl inte gör det själva.

Vi kvinnor bidrar till det fackliga arbetet med vårt perspektiv, vår erfarenhet och våra prioriteringar. När vi utsätts för fackliga strukturer som skapades när vi var i totalt underläge är det avgörande att vi försvarar andra perspektiv som handlar bl a om allas rätt att uttrycka sin mening och allas rätt att vara dem de själva väljer att vara.

Vi bör öppna våra sinnen för nya arbetssätt där prestige och konkurrens inte är viktiga inslag och där härskartekniker inte sätter dagordningen. Jag menar att manliga maktstrukturer som utesluter hälften av mänskligheten begränsar kvalitén och sänker resultatet för vårt fackliga arbete. Tyvärr är det idag en hel del kvinnor och män som går de förlegade maktstrukturernas ärenden genom att förtrycka och diskriminera samt reproducera systemet. Detta faktum bör granskas och studeras i sitt sammanhang. Det förtryckande systemet ger t ex inte många valmöjligheter åt de kvinnor som vill engagera sig fackligt. En alternativ approach kräver integritet och en högre grad av facklig-politisk medvetenhet hos den intresserade.

Det är viktigt att kvinnor, för att kunna ge det fackliga arbetet mervärde, ser sig själva som nya agenter i det fackliga arbetet, att de vågar ställa de obekväma frågorna samt identifierar och ifrågasätter gamla och dekadenta arbetssätt och innehåll. Detta kräver också en högre grad av medvetenhet från omvärlden. På det sättet blir vi alla bättre rustade för vårt fackliga uppdrag. Kvinnorna kan bli den friska vinden som behövs vid förhandlingsbordet eller på fackmötet, skillnaden som leder till det konstruktiva samtalet och inte till konfrontation.

STs förtroendevalda ska använda övertygelsens ord och intellekt samt avfärda våldets ord och intellekt i sin argumentation.

Vad gör Fackförbundet ST för att stödja de förtroendevalda i deras strävan att förändra maktstrukturer och intolerans?

Halva makten, hela lönen! Två självklarheter som kräver moderna arbetsformer och medvetet tänkande från de förtroendevalda.

Alejandra Pizarro

ledamot i STs avdelningsstyrelse
inom Universitet- och Högskolor,

sektionsordförande, ST vid Lärarhögskolan
i Stockholm

Dags att bryta med
»gamla« mönster

Javisst, Alejandra.
   Styrka får vi genom ökade insikter och ökad kunskap. Härskarteknikerna råder fortfarande på alltför många områden.

Utöver att dessa frågor arbetas med inom alla de prioriterade politikområdena i förbundet (lönepolitik, jämställdhet, ledarskap och mångfald) så tar vi nu ytterligare ett steg.

Som ett led i den bifallda motionen ifrån ST inom Arbetsmarknadsverket konkretiserar vi nu arbetet runt demokratifrågorna inom förbundet med inriktningen på arbetsplatserna.

I det arbetet handlar det mycket om arbetsformer som jag hoppas ska bidra till att fler känner stöd för att bryta »gamla« mönster i vårt arbetssätt.

Annette Carnhede

förbundsordförande,
Fackförbundet ST

Detta är ett debattinlägg. Det är skribenten som svarar för innehållet och de åsikter som förs fram i texten.

ÄMNEN:

ST Jämställdhet
Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA