Funktionsupphandling kan ge innovationer

UPPHANDLING2019-03-25

Sverige behöver fler innovationer för att klara framtida tillväxt. En metod skulle kunna vara att aktivt arbeta med funktionsupphandling i offentlig sektor, menar professor Charles Edquist i en rapport.

Professor Charles Edquist vid Lunds universitet har haft Konkurrensverkets uppdrag att analysera hur offentlig upphandling kan möjliggöra och vara en drivkraft för innovationer.

Vid en funktionsupphandling beskriver den som upphandlar vad som ska uppnås snarare än hur. Funktionsupphandling kan enligt professor Charles Edquist leda till innovationer. Det som utmärker funktionsupphandling är att det förväntade resultatet beskrivs som en funktion som ska uppfyllas genom upphandlingen.

”När det gäller offentlig upphandling är ett hinder för företagen att de absolut flesta förfrågningsunderlag beskriver en produkt som köparen vill ha. Men om den upphandlande myndigheten vill öppna för innovation och dynamik är det i stället en lösning på ett problem som ska efterfrågas”, kommenterar Charles Edquist i ett pressmeddelande.

I rapporten beskrivs hur en mer utbredd användning av funktionsupphandlingar skulle öppna för utveckling av nya produkter, ökad dynamik och större kreativitet.

”Det är viktigt att framhålla att det inte finns några juridiska hinder mot att göra funktionsupphandlingar. Det är dessutom en uttrycklig ambition från EU-kommissionen att fler funktionsupphandlingar ska genomföras”, påpekar han.

Charles Edquist presenterar i sin rapport ett utkast till en handlingsplan. Den är tänkt att fungera som stöd för den som jobbar med upphandling.

”Det är viktigt att det arbetas fram en handlingsplan för att underlätta arbetet med att göra funktionsupphandlingar, men jag vill understryka att jag enbart har tagit fram en skiss till handlingsplan. Här finns ett fortsatt viktigt utvecklingsarbete att göra”, kommenterar han.

Charles Edquist.
Charles Edquist.

Detta är en nyhetsartikel. Publikts nyhetsrapportering ska vara saklig och korrekt. Tidningen har en fri och självständig ställning gentemot sin ägare, Fackförbundet ST, och utformas enligt journalistiska principer samt enligt spelreglerna för press, radio och TV.

Typ
Vet du mer om det ämne som artikeln handlar om, eller om du har tips till redaktionen i något annat ämne, kan du lämna ditt tips här. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.
Om du anser att artikeln innehåller fel, beskriv här vad dessa fel består i. Du kan också skicka ett mejl till redaktionen.

Om du vill debattera det ämne artikeln handlar om, kan du skicka in en debattartikel till Publikt för publicering under vinjetten Debatt. Publikt publicerar inte anonyma debattinlägg, du måste därför alltid ange ditt namn och dina kontaktuppgifter. Redaktionen förbehåller sig rätten att korta och redigera insända debattartiklar. Skicka ditt inlägg som ett Worddokument på mejl till redaktionen.

Innehållet i detta fält är privat och kommer inte att visas offentligt.
CAPTCHA